Biser prošlosti u Gradišci dobija stari sjaj

Milan Vujić
Biser prošlosti u Gradišci dobija stari sjaj

Gradiška - Najstariji nacionalni spomenik u Gradišci, nekadašnja vijećnica i hotel "Kajzer", u kojem se sada nalazi Zavičajni muzej, ponovo će zablistati punim sjajem jer je, poslije višegodišnje nebrige i propadanja, počela njihova obnova.

Zamjenom spoljnih instalacija i zaštitom fasade od daljeg propadanja počelo je uređenje prostora oko ove graditeljske cjeline koja posjeduje posebnu arhitektonsku i kulturološku vrijednost. Objekat je građen u periodu od 1880. do 1890. godine, a njegova ljepota i danas plijeni pažnju ljubitelja arhitekture.

Posljednjih godina ovi biseri bili su prepušteni zubu vremena, ali zahvaljujući donatorskim sredstvima i opredijeljenosti opštine da ovim objektima udahne novi život, vijećnica bi uskoro trebalo da dobije novo ruho.

V.d. direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović istakao je da su radovi od višestruke važnosti, jer će objekat biti zaštićen od propadanja.

- Prvo smo krenuli sa adaptacijom prostora oko objekata, sistema kanalizacije, jer je utvrđeno da to najviše ugrožava ove nacionalne spomenike - rekao je Vujinović.

Dodao je da su kasnije prošireni radovi i na zamjenu dotrajalih betonskih ploča i asfaltiranje prostora pored vijećnice i hotela.

- Problem propadanja zgrade Stare opštine nedavno je aktuelizovan izložbom slika Slobodana Vidovića na golim zidovima u neuređenom prostoru, gdje su posjetioci mogli vidjeti u kakvom je stanju ovo istorijsko blago - naglasio je Vujinović.

Vrijednost dosadašnjih radova je oko 30.000 maraka, a u muzeju vjeruju da će cjelokupna obnova kompleksa koštati oko 750.000 KM.

Zgrada vijećnice, koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2014. godine proglasila nacionalnim spomenikom, najstariji je objekat u Gradišci. Ovaj objekat svjedoči o austrougarskom periodu, te predstavlja važan činilac lokalnog identiteta, s ciljem promovisanja regionalne istorije, tradicije, kulture i drugih specifičnosti lokalne zajednice.

- Građena je u takozvanom pseudomavarskom stilu, pod jevrejskim uticajem, što objašnjava prisustvo Davidove zvijezde, ali i drugih jevrejskih ornamenata - pojašnjava Vujinović.

Igralište

U Zavičajnom muzeju već kuju planove za aktivnosti za koje će dobiti prostor kada obnova vijećnice i "Kajzera" bude završena.

- Željeli bismo da organizujemo akcije "Atelje na otvorenom" u kojima će učestvovati domaći umjetnici, a prikupljeni novac od prodaje slika biće usmjeren na izgradnju igrališta za naše najmlađe sugrađane - kazali su u muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana