Bimal primjenjuje najviše standarde EU

Ž. K.
Bimal primjenjuje najviše standarde EU

Brčko - Fabrika "Bimal" iz Brčkog započela je prijem sjemena suncokreta i genetski nemodifikovane soje, a ovogodišnju jesenju kampanju obilježilo je otvaranje novog postrojenja za otprašivanje u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije, kojima je znatno smanjena emisija prašine u atmosferu.

Otvaranje novog postrojenja vrijednog pola miliona KM dio je strateškog plana približavanja normama EU u proizvodnji, koje kompanija prati uprkos nepostojanju domaćih zakona i propisa koji regulišu ovu oblast.

- Prijem sjemena će povećanim intenzitetom trajati do kraja mjeseca. Radi se o velikim količinama koje treba pravilno obraditi i uskladištiti. Instalacijom novog postrojenja za otprašivanje omogućili smo minimalnu emisiju prašine i zaštitu životne okoline - kazala je Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija "Studen holdinga" u čijem sastavu posluje i "Bimal".

Od 2002. godine, "Bimal" je za pet puta povećao kapacitet prerade sjemena sa 26.000 na 120.000 tona godišnje. U toku ove sezone prijema sjemena u fabriku dnevno uđe i do 90 kamiona, odnosno bude obavljen prijem i do 2.000 tone sjemena. Povećani kapaciteti rezultat su rastućih izvoznih aktivnosti i ulaganja "Bimala" u razvoj agrara u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana