Bimal krči put ka svjetskom tržištu

Cvija Mrkonjić
Bimal krči put ka svjetskom tržištu

Brčko - Predsjednik uprave "Studen holdinga" i generalni direktor fabrike jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog Ilija Studen primio je oko 60 učesnika svečane akademije "Dani Evrope".

Studen je goste, koji su imali priliku da obiđu i proizvodne pogone, upoznao sa poslovanjem "Studen holdinga" i "Bimala". Među gostima su, između ostalih, bili i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović te mnogobrojni predstavnici institucija BiH i vlasti entiteta, te ambasadori Francuske, Austrije, Slovenije i drugih zemalja.

Studen je naglasio da je "Bimal" značajna kompanija i jedna od najvećih u regionu koja izvozi proizvode na različita tržišta, a odnedavno i u Kinu.

- BiH je sposobna da bude konkurentna na svim tržištima, a približavanjem Evropskoj uniji imamo priliku da se izvučemo iz krize, jer nam se otvaraju nove šanse - kazao je Studen.

Posjeta je upriličena u ponedjeljak u okviru obilježavanja "Dana Evrope". Na svečanoj akademiji nagrade za evropsku kompaniju i ličnost godine za Brčko distrikt dodijeljene su kompaniji "Bimal" i Studenu.

- Ponosni smo što su prepoznali naš kvalitet i to je veliki stimulans za naš dalji rad - istakao je Studen.

Incko je istakao da je ključ za uspjeh BiH postojanje više fabrika poput "Bimala" od kojih zavisi i uspjeh lokalnih zajednica.

- BiH ima sve više proizvoda i priča o BiH može da se mijenja na području ekonomije, a pogotovo izvoza - kazao je Incko.

Šarović je ocijenio da je "Bimal" jedna od najuspješnijih firmi u BiH i da zahvaljujući velikom izvozu značajno utiče na spoljnotrgovinski bilans.

- Posebno ističem snažan prodor na tržište Turske sa kojom imamo sporazum o slobodnoj trgovini kada je u pitanju ulje. Izvoz se rapidno penje i dostigao je zavidan nivo - naglasio je Šarović.

"Bimal" je jedan od najvećih izvoznika u BiH, a čak 75 odsto proizvodnje završava na inostranom tržištu.

Nagrade

Direktor korporativnih komunikacija "Bimala" Nataša Pucar dobila je na svečanoj akademiji "Dani Evrope" nagradu za ženu menadžera Evrope. Ona je kazala da je Iliji Studenu nagrada za ličnost godine u Brčkom dodijeljena kao posebna zahvalnost za pomoć stradalima u prošlogodišnjim poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana