Biljana Nedić, član KKI Vrbas i studija “Habanera”: Uz ples i košarku doseže visine

 Jana Kezić
Foto:  B. Zdrinja

BANjALUKA - Za sve je potrebna ljubav i morate voljeti ono čime se bavite. Nakon toga slijedi mnogo rada i odricanja, ali kruna svega na samom kraju je uspjeh koji je neminovan.

Ovim riječima razgovor za “Glas Srpske” započela je košarkašica KKI Vrbas iz Banjaluke Biljana Nedić, koja se ujedno i bavi plesom. Sa Sašom Jovanovićem, koji je njen trener, ali i plesni partner, čini prvi inkluzivni plesni par u BiH, a časove latino plesova pohađaju u Akademskom plesnom studiju “Habanera”.

Plesom u kolicima Nedićeva je još jednom dokazala da ni ograničene mogućnosti spolja, zahvaljujući podršci iznutra, iz malog univerzuma koji je stvorila njena porodica, nisu nikakva prepreka.

- Baviti se sa nekoliko različitih stvari u isto vrijeme zaista je izazovno i ponekad iscrpljujuće, jer traži ogromnu koncentraciju i prisutnost u datom trenutku, a sve su to stvari koje se uče i vježbaju - kazala je Nedićeva.

Ispričala je da je bilo trenutaka kada joj je bilo teško, te kada se pitala da li je ples uopšte za nju.

- Samokritično sam gledala na stvari koje mi nisu polazile tako lako za rukom, ali moj trener takve trenutke stručno rješava. Puno razgovaramo i to mi mnogo olakšava ovaj proces učenja. Zaista mi je stalo do toga da savladam što više i vjerovatno je to razlog tolikih emocija - rekla je Nedićeva.

Sa plesom se prvi put upoznala prije dvije godine, kada se sa Sašom pojavila na modnoj reviji “Baš po mjeri”, u organizaciji doktorice Snežane Kutlešić Stević.

- To se svima dopalo, ali ja tada nisam imala adekvatna kolica, namijenjena za ples, tako da nisam mogla početi ozbiljno time da se bavim - rekla je Nedićeva.

Dodala je da je u avgustu ove godine zahvaljujući Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS dobila adekvatna kolica, nakon čega je krenula aktivno da trenira.

- Koliko je ples izazovna disciplina, shvatila sam tek kroz prve ozbiljne treninge. Iako sam imala dobru osnovu, jer se već dugo godina bavim sportom, postojale su figure i pokreti koje sam sedmicama učila. I još  sam na početku, ali dobrom - rekla je Nedićeva dodajući da u narednoj godini planiraju da idu i na takmičenja.

Za kostime trenutno, priča, nemaju budžet, jer su veoma skupi, pa Saša koristi one koje već ima, a ona je kupila neke korišćene, ali joj je jedan sašila i poklonila krojačica Ljubinka Kukavica, kojoj je veoma zahvalna.

- Nadamo se da će u trenutku kada nam bude trebala i finansijska podrška, tu našu jedinstvenost prepoznati i institucije i pomoći nam, jer smo nas dvoje jedini predstavnici naše zemlje - rekla je Nedićeva dodajući da su svoje plesne tačke imali priliku predstaviti i beogradskoj publici, gdje su naišli na pozitivne reakcije, ali i prijedloge za saradnju.

Veliku podršku, osim porodice, kako ističe, pružaju joj njeni prijatelji, ali i predsjednik KKI Vrbas Marinko Umičević.

S obzirom na to da se dugo godina bavi košarkom u kolicima, gdje je osvojila mnogo titula i nagrade, onu najdražu ne može da izdvoji.

- KKI Vrbas je moja prva sportska ljubav, a saigrači sa našim predsjednikom na čelu su moja druga porodica. Svaka nagrada, pehar, medalja ima svoje mjesto i značaj u mom životu i zahvalna sam cijelom timu na tome - rekla je Nedićeva koja je na 68. manifestaciji Izbor deset najboljih sportista RS u organizaciji “Glas Srpske” nagrađena Plaketom za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu za 2022. godinu.

Atmosfera

Biljana Nedić ističe da su časovi plesa veoma zanimljivi, pa su i anegdote neizbježne.

- Pored toga što zaista ozbiljno radimo, mnogo se smijemo i šalimo. Često točkom pređem svom partneru preko noge, on stisne zube i nasmije se, a jednom me toliko zavrtio da mi je spao točak - ispričala je kroz osmijeh Nedićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana