Bilećka brigada branila svoje na svome

Srna
Foto: RTRS

BILEĆA - Bilećka brigada Vojske Republike Srpske branila je svoje na svome i nikada u odbrani otadžbine nije izgubila ni metar teritorije, kako u Hercegovini, tako i širom Srpske, na ratištima na koja je stizala gdje god je bilo potrebno, poručeno je danas na obilježavanju 32 godine od formiranja Brigade.

Ovim povodom u Sabornom hramu Svetog Save služen je parastos poginulim i preminulim borcima te brigade, a potom je u crkvenoj porti položeno cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su učesnici skupa posjetili Spomen-sobu.

Komandant Bilećke brigade Obrad Vučković podsjetio je da je 99 pripadnika te slavne brigade dalo živote na braniku otadžbine i da je samoorganizovano formirana kada se sa ovih prostora povukla JNA, kao jedina tada regularna vojska.

"Vodili smo borbu sa najžešćim hrvatskim jedinicama, a posebno na Žegulji. Najveće su borbe bile kada je njihov Janko Bobetko preuzeo ofanzivu radi izlaska na crnogorsku granicu i rijeku Drinu", prisjetio se Vučković i dodao da su pomagali i u Mitrovdanskoj ofanzivi u odbrani Nevesinja.

Vučković je naveo da je Bilećka brigada branila oko 70 kilometara teritorije u Hercegovini i šire i stizala do ratišta u Čajniču, kada je ta brigada oborila prvi NATO avion, zatim su stizali na Olovo, Rogoj, položaje oko Foče i mnoga druga ratišta.

Komandant ljubinjskog bataljona Bilećke brigade Slaviša Sikimić podsjetio je da je za sve vrijeme rata od oko 1.500 dana, čak oko 1.400 dana branio svoje rodno Ljubinje.

"Neki će reći da sam bio agresor, a ako sam bio agresor braneći rodno ognjište onda, prihvatiću i to", rekao je Sikimić.

On je istakao da i pored svih uspjeha, ipak smatra da nisu ostvarili sve ciljeve jer je ovo danas slično vrijeme kao prije 32 godine, pa će naredne generacije nastaviti sa tim.

Komandir Prve pješadijske čete Bilećke brigade Ljumo Hrnjez naglasio je da je bio nemjerljiv značaj junačke Bilećke brigade u odbrani Hercegovine i Srpske.

"Branili smo svoje na svome i ponosno se danas sjećamo naših poginulih boraca koji su ugradili svoje živote u temelje Repblike Srpske", rekao je Hrnjez, koji je i ratni vojni invalid prve kategorije.

U borbama za odbranu otadžbine Republike Srpske poginulo je 99 hrabrih pripadnika Bilećke brigade, a više od 200 je ranjeno.

Za ratne zasluge u odbrani Hercegovine, Bilećka brigada je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića.

Bilećka brigada Vojske Republike Srpske osnovana je 24. maja 1992. godine, a brojala je oko 4.000 boraca, i to većinom iz Bileće, ali i iz Berkovića, Ljubinja, Nevesinja i Trebinja. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana