Bilećanin Nemanja Milićević u humanoj akciji: Biciklom do Ostroga za pomoć sugrađanima

Miloš Vasiljević
Bilećanin Nemanja Milićević u humanoj akciji: Biciklom do Ostroga za pomoć sugrađanima

BILEĆA - Bilećanin Nemanja Milićević priključio se akciji Humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” kako bi pomogao višečlanoj porodici Bratić iz bilećkog sela Brestice u završetku njihovog doma, pa će tako voziti bicikl od opštine do manastira Ostrog i nazad te “prodajom” kilometara dati svoj doprinos.

Cilj je jasan, humanost i solidarnost su na prvom mjestu, poručuje Milićević za “Glas Srpske” naglašavajući da porodicama koje imaju četvoro i više djece svi moraju da pomognu.

Zato se ovaj sportista i humanitarac odlučio da vozi omiljeni dvotočkaš od Bileće do manastira Ostrog i nazad, u dužini od 200 kilometara te “prodajom” kilometara pomogne Bratićima, ali i ličnim primjerom pokaže da naše malo nekome znači puno. Prodao je već blizu 100 kilometara, a ne sumnja da će do 1. maja, kada se planira upustiti u ovu avanturu, prodati sve.

- Kada sam vidio da je pokrenuta akcija, nisam se ni trenutak dvoumio, pa sam se odlučio da se biciklom uputim u ovu humanu misiju. Treba biti čovjek, a na malim stvarima pokazujemo te karakteristike. Humanost ne zna za granice, nisam baš ni u aktivnom treningu, ali gledaću da se adekvatno spremim do kraja mjeseca - rekao je Milićević.

Simbolična cijena od pet maraka po kilometru, uz pozivanje humanitarnog broja neki su od načina kako pomoći Bratićima.

- Svakodnevno se ljudi javljaju i prepoznali su sam značaj priče. Tu su i “obični” ljudi, ali i privrednici, čak su mi se javili i iz FK Crvena zvezda i podržali našu priču. Uplate stižu, osim iz Srpske i Srbije, i iz Crne Gore i Makedonije - rekao je Milićević koji je ujedno student druge godine novinarstva u Palama.

Bratićima, koji su jedna od porodica koje selo Brestice čine živim, jedino sigurno primanje je dječiji dodatak od 160 KM, a pored toga imaju i 15 koza i tri krave, uz to stalno su u šumi. S obzirom na to da imaju četvoro djece, prije nekoliko godina počeli su graditi kuću bliže školi i gradu, a u Bresticama se namjeravaju i dalje baviti stočarstvom.

- Kuću, nažalost, nisu u mogućnosti sami završiti, pa im je potrebna pomoć u građevinskom materijalu. Ova djeca su budućnost Hercegovine i našeg roda. Istrajno odolijevaju u nedaćama, pa hajde svi da se potrudimo da im olakšamo život - poručili su iz organizacije “Srbi za Srbe”.

U bilećkom selu Brestice preostale su samo četiri porodice. Ipak, u ovom hercegovačkom kršu, gdje teren nije samo zimi nepristupačan nego uvijek, jer se do njih dolazi strmim makadamom, više je djece nego starijih jer u dvije kuće ima čak desetoro djece, pa mladi ovdje vode glavnu riječ.

Trčao za Vučkovića

Prije godinu i po Nemanja Milićević je trčao za svog sugrađanina Marka Vučkovića i to od crkve Svetog Save u Bileći do manastira Dobrićevo i nazad.

- I tada smo uspjeli da prikupimo sredstva, ali i animiramo cjelokupnu javnost, ali još možda što je i važnije probudimo ono nešto ljudsko u ljudima, a baš nas ovakve priče spajaju i ujedinjuju - jasan je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana