Bileća: Potrebna obnova Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović"

Srna
Bileća: Potrebna obnova Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović"

BILEĆA - Neophodna je adaptacija i proširenje Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" u Bileći, jedne od najstarijih kulturno-obrazovnih ustanova u ovoj opštini, koja raspolaže sa gotovo 25.000 knjiga, među kojima su i neki rijetki primjerci štampani od 1891. godine do kraja 19. vijeka, izjavila je Srni direktor Biblioteke Irena Dunđer.

Ona je rekla da su prostorije Biblioteke neuslovne i nedovoljne za smještaj cjelokupnog knjižnog fonda i organizaciju rada u skladu sa standardima.

"Biblioteka danas raspolaže sa gotovo 25.000 knjiga. Među njima su najstariji primjerci nekoliko rijetkih knjiga koje su štampane u periodu od 1891. godine do kraja 19. vijeka i na samom početku 20. vijeka", istakla je Dunđerova.

Ona kaže da je potrebna adaptacija prostorija Biblioteke, ali i proširenje i rekonstrukcija radi stvaranja prostora za Dječje i Stručno odjeljenje koja su sada u zajedničkom prostoru, kao i za Zavičajno odjeljenje koje je ujedno i najznačajnije jer se tu čuva duhovno blago jednog grada.

Dunđerova ističe da bi podjednako značajna bila i izgradnja prostora za promocije, književne večeri, izložbe i razne druge kulturne manifestacije koje Biblioteka, uprkos skromnom budžetu, redovno organizuje.

"Ovo bi mnogo unaprijedilo ne samo rad Biblioteke, već i obogatilo kulturni život ove opštine koja bi konačno imala dostojnu ustanovu u koju bi građani rado dolazili, a bila bi i impozantan spomenik kulture", naglasila je Dunđerova.

Ona je napomenula da je 1933. godine grupa obrazovanih Bilećana pokrenula inicijativu za osnivanje Biblioteke, koja je počela da radi 1935. godine, ali je, nažalost, tokom Drugog svjetskog rata uništen najveći dio njenog knjižnog fonda.

"Neposredno po oslobođenju, ponovo je pokrenuta inicijativa za obnavljanje Biblioteke u Bileći, koja je 1952. godine ponovo počela sa radom", rekla je Dunđerova i dodala da je taj rad do danas neprekidan.

Ona je napomenula da Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u prosjeku godišnje ima 1.200 upisanih članova, od kojih su najveći broj osnovci koji već godinama imaju pravo na besplatan upis.

Dunđerova je navela da se fond knjiga Biblioteke, zbog skromnog budžeta kojim raspolaže ustanova, ne popunjava dovoljno i da je nedovoljno sredstava za odlaske na sajmove.

Ona je navela da se znatan broj knjiga nabavi donacijama korisnika, a veliki broj stiže i od ljudi porijeklom iz ovih krajeva koji žele da učine nešto lijepo za Bileću.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović rekao je Srni da je ova opština za finansiranje donatorskim sredstvima Vlade Srbije kandidovala projekat obnove Biblioteke vrijedan 500.000 KM.

"Premijer Republike Srpske Radovan Višković tokom posljednje posjete Bileći rekao je da će ozbiljno razmotriti taj projekat, koji je kandidat za donatorska sredstva Vlade Srbije", rekao je Vujović.

On je naveo da bi renoviranje Biblioteke podrazumijevalo i proširenje na dva sprata, gdje bi bio jedan zavičajni ugao u kojem bi bila predstavljana sva djela Bilećana koji su bilo kada nešto objavili, ali i ona napisana o Bileći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana