Bileća: Počelo oslikavanje Sabornog hrama Svetog Save

Srna
Foto: Srna

BILEĆA- U Sabornom hramu Svetog Save u Bileći počelo je ikonopisanje zidova, što je najznačajniji dio kompletne obnove ove svetinje, rekao je Srni starješina hrama Nebojša Kolović.

Kolović je naveo da se sada radi ikonopisanje oltarskog dijela Hrama od 200 metara kvadratnih i izrazio očekivanje da će do Vaskrsa biti završen taj dio posla, nakon čega je planirano da bude oslikan cijeli Saborni hram, koji ima 800 metara kvadratnih.

"Projekat oslikavanja uradio je bilećki slikar i ikonopisac Drago Vučić, a Hram će oslikati Dario Stanimirović, koji je ikonopisao i oltarski dio Sabornog hrama u Trebinju i manastira Tvrdoš", naveo je Kolović.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta je 23.000 evra, odnosno 110 evra po kvadratu oslikavanja ikona na zidu.

Kolović je podsjetio da je prethodnih godina urađena kompletna obnova bilećkog Sabornog hrama, odnosno obnovljeni su ikonostas, pod, zidovi, zvonik, instalacije, krov, pločnik oko hrama, trijem, a napravljena je i nova palionica svijeća.

"Nadamo se da ćemo i ovaj dio obnove Hrama da uradimo saborno, kao i do sada i da ćemo se još jednom projaviti kao zajednica koja odgovorno služi i stara se o hramu Božijem u Bileći", naveli su iz Sabornog hrama.

Prilozi za ikonopis Sabornog hrama Svetog Save u Bileći mogu se ostaviti u Hramu ili uplatiti na žiro račun Razvojne banke 5620088065922874 sa naznakom "Za oslikavanje hrama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana