Bik Putalj pobjednik Grmečke koride

Srna
Foto: Srna

OŠTRA LUKA- Bik Putalj, vlasnika Mehmeda Mešića iz Jajca, pobjednik je 252. Grmečke koride koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke.

Putalj je trijumfovao u teškoj kategoriji, dok su pobjednici u lakoj bik Ruško čiji je vlasnik Aleksandra Gavrilovića, te u srednjoj bik Šaronja, čiji je vlasnik Marko Čulić. Vlasnici su dobili nagrade od 3.000 KM, 2.000 KM i 1.500 KM kao i pobjedničke pehare.

Na 252. Grmečkoj koridi bilo je prijavljeno dvadesetak bikova, vlasnika iz Mrkonjić Grada, Jajca, Kozarske Dubice, Prijedora, te sela Kozice iz Oštre Luke.

Predsjednik Organizacionog odbora 252. Grmečke koride Nemanja Kuridža izjavio je novinarima da je ova manifestacija od velikog značaja, ne samo za prostor Oštre Luke, već i za Republiku Srpsku.

"Duga je tradicija ove manifestacije i ljudi često u šali kažu da je Grmečka korida starija čak i od SAD, što nije daleko od istine. Veliki je kulturološki značaj svega ovog upravo u pogledu te tradicije koja čuva slobodarski duh našeg naroda", rekao je Kuridža.

Zamjenik načelnika Oštre Luke Duško Došenović izjavio je da ova opština pokrovitelj Grmečke koride, te da će naredne godine pokušati da je podignu na veći nivo.

"Ova korida zaslužuje da bude najveća, budući da se održava 252 godine i jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj i samoj BiH. Nagradni fond ove godine je 20.000 KM. Sljedeće godine je 30 godina opštine i gledaćemo da to uz pomoć sponzora i Vlade Republike Srpske, podignemo značajno sa nagradama i sa organizacijom na dosta veći nivo", rekao je Došenović.

Poslije Drugog svjetskog rata Grmečka korida se održavala na lokalitetu Međeđe brdo, na teritoriji opštine Sanski Most. To je bila najveća manifestacija takvog tipa u bivšoj Jugoslaviji i okupljala je 100.000 posjetilaca svake godine. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Opština Oštra Luka je nastavila sa organizovanjem Grmečke koride.

Oštra Luka kao lokalna zajednica od 1997. godine organizuje Grmečku koridu na Popovića brdu u okviru obilježavanja "Ilindanskih dana" kojim opština obilježava Ilindan kao svoju krsnu slavu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana