Bijeljini po treći put blokiran račun

Anita Janković
Bijeljini po treći put blokiran račun

Bijeljina - Poreska uprava RS blokirala je juče račun grada Bijeljina zbog duga od 270.000 maraka, što je treća blokada od početka ove godine.

Direktor bijeljinskog Područnog centra Poreske uprave RS Dušan Vulović kaže da je račun blokiran, jer grad nije na vrijeme izmirivao obaveze za poreze i doprinose.

- Jedan dio duga je uplaćen danas, ali dokle god iznos u cjelosti ne bude isplaćen, ne možemo deblokirati račun - rekao je juče Vulović i istakao da isti tretman važi za sve obveznike, bilo to javne institucije ili privatna preduzeća.

- Sve ide automatski. Čim nam kompjuterski sistem izbaci dužnika, odmah reagujemo, jer radimo po istim aršinima za sve. Gradu Bijeljina poslali smo opomenu prije desetak dana, da ako ne plate u roku, slijedi prinudna naplata i blokada. Znali su da moraju platiti - rekao je Vulović.

S druge strane, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić tvrdi da je sav novac uplaćen juče ujutro na račun Poreske uprave RS, te da ne može biti blokade računa.

- Ako zakasnimo minut, oni koriste priliku da nas blokiraju. Novac je uplaćen i nema nikakvih problema. Sva dugovanja smo uplatili - rekao je Mićić.

On je naglasio da je ovo treći put od početka godine da Poreska uprava Bijeljini blokira račun.

- Račun nam uvijek blokiraju na dan kad mi obavimo uplatu, a oni se prave da novac nisu dobili - naglasio je Mićić.

Prema njegovim riječima, priča u vezi sa blokadom računa je politička igra kroz koju se, uz pomoć medija, nastoji prikazati da grad Bijeljina nema novca.

- Direktor bijeljinskog Područnog centra Poreske uprave Dušan Vulović pokušava poslati negativnu sliku kroz priču da ne možemo ispoštovati obaveze i da nemamo para. Očigledno je da imamo i da novac uplaćujemo - kazao je Mićić.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Dragan Đurđević tvrdi da grad juče nije uplatio novac te da je praksa gradske uprave već duže vrijeme da kasni sa uplatom dugovanja.

- Bilo je neminovno da Poreska uprava izvrši blokadu, jer je tih 270.000 trebalo da bude uplaćeno prije 15 dana. Mićić ima privilegovane firme kojima redovno isplaćuje obaveze, dok svi ostali trpe - kaže Đurđević.

On tvrdi da grad Bijeljine duguje više od 7,5 miliona KM na ime različitih obaveza.

- I dan-danas grad vuče dugovanja iz 2013, 2014. i 2015. godine prema određenim institucijama. Samo dug prema Domu zdravlja iz prošle godine premašuje pola miliona maraka -  naglašava Đurđević. 

Prijava

Dragan Đurđević predao je juče bijeljinskom Centru javne bezbjednosti (CJB) dokumenta koja, kako tvrdi, "svjedoče o kriminalnim aktivnostima gradonačelnika Miće Mićića".

Đurđević je predao izvještaj o radu Nadzornog odbora Skupštine grada za period od 1. januara do 30. jula ove godine, izvještaj o izgradnji gradske kotlovnice, spisak kandidata za pripravnike, te ugovor o diobi nekretnina sa skicom snimanja terena.

- Ispunio sam danas svoju građansku, profesionalnu i moralnu obavezu. Sada ćemo da vidimo kako radi Okružno tužilaštvo Bijeljine - kaže Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana