Bijeljina:Uprkos koroni uspješna godina za poljoprivrednike

GS
Bijeljina:Uprkos koroni uspješna godina za poljoprivrednike

BIJELjINA - Na području Bijeljine jesenja sjetva je skoro završena, a plan je premašen za deset odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković.

- To znači da ćemo imati dovoljne količine hljebnog žita i drugih kultura, što nam daje izvjesnu sigurnost u kriznim vremenima, kao što je ovoj period nestabilnosti izazvan pandemijom virusa korona - rekao je Trivković na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o podsticaju za merkantilnu pšenicu, koji iznosi 300 KM po hektaru, Trivković kaže će biti isplaćen proizvođačima i naredne godine, alid a je procedura podnošenja zahtjeva izmijenjena.

- Proizvođači će zahtjev za podsticaj podnijeti nakon izlaska Pravilnika za 2021. godinu, a ne kao što je to bilo da sada do 31. januara - rekao je Trivković.

On je naveo da će Odjeljenje za poljoprivredu učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da izvrše registraciju u APIF-u, što je prva stvar koju nakon Nove godine moraju učiniti, a nakon toga treba da sačekaju objavu Pravilnika na osnovu koga će ostvariti pravo na podsticajna sredstva.

Trivković je poručio poljoprivrednim proizvođačima da do 30. novembra mogu da podnisu zahtjev u Odjeljenju za poljoprivredu i za sredstva namijenjena investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima.

- Pravo podnošenja zahtjeva imaju fizička lica koja se bave stočarstvom, voćarstvom i povrtlarstvom, a maksimalan iznos koji mogu dobiti je do 15.000 KM - rekao je Trivković i dodao da se u ovom slučaju insistira na građevinskoj dozvoli za poljoprivredne objekte, koja je potrebna za sve aktivnosti poljoprivrednika koje se budu odvijale prema fondovima EU.

Osim sredstava namijenjenih izgradnji objekata, kaže Trivković, poljoprivrednicima će biti na raspolaganju i sredstva za nabavku opreme u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Trivković je najavio da će u narednoj godini poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju i sredstva iz EU fondova u iznosu od 20 miliona KM za period od 2020. do 2024. godine.

- Odjeljenje priprema ljude koji će pomoći poljoprivrednicima da apliciraju za sredstva iz fondova EU, jer su procedure izuzetno zahtjevne - rekao je Trivković.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je da je ova godina poljoprivrednicima bila rodna, ali da se zbog epidemiološke situacije javio problem plasmana robe.

- Gradska uprava zajedničkim naporom i sredstvima sa Vladom Republike Srpske realizuje projekat navodnjavanja Semberije i za sada je voda dovedena na preko hiljadu hektara zemljišta, a ovih dana će biti puštena kroz potpuno obnovljen i rekonstruisan kanal Dašnica - rekao je Mićić novinarima.

Kao naredni cilj Gradske uprave, Mićić je najavio izgradnju Drinskog nasipa, čime bi Semberija u potpunosti bila zaštićena od poplava.

Što se tiče sporazuma o "malom Šengenu", Mićić je ocijenio da je semberskim poljoprivrednicima upravo to nedostajalo.

- Ranije su poljoprivredni proizvođači imali mogućnost plasmana robe u svim republikama nekadašnje države. Sada će "malim Šengenom" ponovo biti otvorena mogućnost za nesmetan protok roba i usluga - rekao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana