Bijeljina: Vojska RS nastala kao potreba za opstanak Srba

Srna
Foto: Grad Bijeljina

BIJELjINA- Svečanim defileom ratnih zastava, te služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Centralnog spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Bijeljini je danas obilježen Dan Vojske Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je Vojska Republike Srpske nastala kao potreba srpskog naroda da se izbori za opstanak i da joj se duguje zahvalnost što danas postoji Srpska.

"Srpski narod kad ima svoju državu, uređen sistem, može biti siguran da neće doživjeti genocid kao što je bio u Jasenovcu i na drugim stratištima", poručio je Đurđević.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da je osnovni zadatak Vojska Srpske bio da brani srpski narod i otadžbinu.

On je dodao da su grad Bijeljina i borci iz ovog kraja dali veliki doprinos u odbrani Srpske u toku proteklog rata, jer su učestvovali su bitkama u svim krajevima.

"Koliko su te bitke bile teške govori podatak da je više od 1.000 naših saboraca dalo život i tu smo danas da im se poklonimo", naveo je Stevanović, te dodao da buduće greneracije treba da se sjećaju onih koji su stradali.

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka pukovnik Nebojša Jovanović naveo je da je srpski narod 1992. godine odlučio da se odupre onima koji su prijetili da ponovo otvore stratišta, poput Jasenovca, Jadovnog...

"Zahvaljujući Vojsci Srpske tako nešto se nije ponovilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, stvoreni su uslovi da se odbrani Srpska", naveo je Jovanović, koji je i starješina kasarne u Bijeljini.

On je dodao da su pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, koji su nasljednici Vojske Srpske i baštine njenu tradiciji, dužni da nastave stalnu borbu za ostanak i opstanak Srpske, što danas čine u miru.

General Vojske Republike Srpske u penziji Petar Mlađenović rekao je da su 12. maja 1992. godine počele svijetle stranice istrije Srba zapadno od Drine.

"Stvaranje Vojske Srpske, kao nukleusa snaga srpskog naroda za odbranu svojih interesa, bio je početak sjajne istorije i zalog za budućost, jer u budućnosti znamo svoj put, znamo da je Republike Srpska jedina naša Otadžbina i imamo pravo i dužnost da branimo tekovine", naveo je on.

Vijence na spomenik palim borcima položili su predstavnici svih ratnih jedinica koje su formirane na ovom području, Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacija Gradske uprave Bijeljina, MUP-a, Organizacije porodica poginulih boraca i drugih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana