Bijeljina. Utočište za 60 žrtava nasilja

Ljiljana Aleksić
Bijeljina. Utočište za 60 žrtava nasilja

Bijeljina - Utočište od nasilja u porodici u Sigurnoj kući u Bijeljini do sada je pronašlo više od 60 osoba, rekla je direktor Fondacije "Lara" Radmila Žigić.

U Sigurnoj kući, koja je otvorena 2011. godine, može biti smješteno 15 osoba, od čega 13 odraslih i dvoje djece.

Rad Sigurne kuće bio je otežan ove godine zbog prošlogodišnjih poplava koje su pričinile štetu i ovom objektu. Ipak, kuća je sanirana u martu i od tada radi u punom kapacitetu.

Ona je dodala da nerado govore o podacima koliko je tačno žena i djece zbrinuto u Sigurnoj kući i odakle dolaze.

- Nažalost, imali smo nekoliko pokušaja izazivanja incidenta i zbog toga više u javnost ne iznosimo podatak koliko korisnica boravi u kući - rekla je Žigićeva.

Prema njenim riječima, u Sigurnoj kući se sprovode različiti oblici radno-okupacione terapije.

Tokom ljeta žene se bave uzgojem voća i povrća u plasteniku, a postoji i krojačka radionica, oprema za dekupaž tehniku, sitne kozmetičke usluge, te kurs informatike i kurseve jezika. Za djecu se organizuju posebne vrste radionica.

Korisnice u ovoj kući mogu boraviti najduže godinu, a po izlasku za svaku osobu radi se izlazna strategija.

- Žrtvama nasilja pružamo smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu, psihosocijalnu zaštitu, te pravno savjetovanje - rekla je Žigićeva i dodala da je osnovni cilj osnaživanje i oporavak žene od pretrpljenog nasilja.

Ona je dodala da su prošle godine na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina evidentirana 142 slučaja nasilja u porodici. Procjenjuje se da je broj onih koji trpe nasilje daleko veći, ali da se mali broj odlučuje da prijavi nasilje nadležnim organima.

Na području Srpske od januara do septembra evidentirano je 248 krivičnih djela nasilja u porodici, što je za 25,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada su podnesena 244 izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv 260 izvršilaca. 

U 20 slučajeva porodičnog nasilja koji su u novembru prijavljeni na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina šest žrtava nasilja je lakše povrijeđeno.

Broj 055 1264

SOS linija za žrtve nasilja u porodici je otvorena 24 časa, a broj je 055 1264.

Svaka žena koja je preživjela nasilje može da bude smještena u Sigurnu kuću. Poželjno je da nasilje prijavi policiji ili centru za socijalni rad. Prijavom nasilja stiče prava na zaštitu i pomoć državnih službi i institucija koje su odgovorne za nasilje koje je pretrpjela.

Zbrinjavanje u Sigurnu kuću zbog pretrpljenog nasilja obavezni su, na zahtjev žrtve, da pruže centri za socijalni rad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana