Bijeljina: Uručena odlikovanja porodicama 10 poginulih boraca VRS

Srna
Bijeljina: Uručena odlikovanja porodicama 10 poginulih boraca VRS

Bijeljina - U Bijeljini su danas uručena odlikovanja porodicama 10 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ koje je Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Odlikovanja porodicama poginulih boraca uručio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović koji je rekao da ova organizacija, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, radi na tome da i srednjoškolci dobiju mogućnost da obave pripravnički staž od pola godine kako bi mogli ravnopravno konkurisati na radna mjesta.


Mitrović je naveo da će do kraja godine u Republici Srpskoj biti zaposleno skoro 600 djece poginulih boraca putem tri projekta - pripravničkog staža, samozapošljavanja i projekta participacije poslodavcima.

On je napomenuo da je trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske 1.800 djece poginulih boraca.

"Nema više prirodnog priliva djece poginulih boraca, jer su iz srednje škole izašli prošle godine, a ima ih još nekoliko stotina koji su na fakultetima. Od sadašnjih 1.800 nezaposlenih do kraja godine će se taj broj smanjiti na 1.200. Mi smo optimisti i očekujemo da će u naredne dvije godine sva djeca poginulih boraca biti zaposlena", rekao je Mitrović.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina Mišo Poletan rekao je da je posthumno odlikovanje boraca VRS jasan pokazatelj da narod i Republika Srpska nisu zaboravili njihove herojske žrtve.

"Nadamo se da će vlast na svim nivoima nastaviti da obraća pažnju na egzistencijalne probleme porodica poginulih boraca, prije svega na problem zapošljavanja djece iz ovih porodica", rekao je Poletan novinarima.

On je apelovao da se porodice čiji su najmiliji dali živote za Republiku Srpsku, a nisu do sada odlikovani, obrate u Gradsku organizaciju kako bi ih evidentirali.

Porodice poginulih, Mitrović i delegacija grada Bijeljina položili su danas vijence na spomenik palim borcima u centru Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana