Bijeljina: U predškolskom obrazovanju u gradu još 70 djece

G.S.
Bijeljina: U predškolskom obrazovanju u gradu još 70 djece

BIJELjINA - U predškolski sistem u Bijeljini će u okviru projekta "Vrtić je i moje pravo" biti uključeno 70 djece, prvenstveno iz marginalizovanih grupa, odnosno onih kojima roditelji iz određenih razloga to ne mogu priuštiti. Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović rekla je da je vrijednost projekta 68.438 KM, od čega donacija iznosi 50.644 KM, a nešto više od 17.000 KM je učešće grada Bijeljina.

Ona je istakla da je neophodno raditi na proširenju obuhvata djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Prosjek uključenosti djece u predškolsko obrazovanje i vaspitanje na nivou Republike Srpske iznosi oko 24 odsto, a u Bijeljini 36 odsto, dok je evropski standard iznad 90 odsto i Srpska teži tom procentu, navela je Todorovićeva.

"Projekat je podržan od finansijskog mehanizma koji čine Ministarstvo finansija Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske, Investiciono-razvoja banka Republike Srpske, Vlada Švajcarske i UNDP", navela je Todorovićeva nakon sastanka sa predstavnicima jedinog javnog vrtića u Bijeljini "Čika Jova Zmaj", te predstavnicima udruženja građana "Otaharin" i "Porodični krug", kojem je prisustvovao i gradonačelnik Mićo Mićić.

Ona je istakla da se u okviru ovog projekta želi nabaviti određena didaktička oprema za djecu i unapređenje kuhinje u vrtiću u bijeljinskom naselju Ledinci, te će se nastojati raditi i na podizanju svijesti kod roditelja o značaju inkluzije i ranog učenja.

Direktor vrtića "Čika Jova Zmaj" Slaviša Vujanović izrazio je zadovoljstvo što će na ovaj način biti obuhvaćeno 70 djece u novom objektu na Ledincima, koji od ove godine počinje novi, skraćeni program rada.

"Projekat će biti realizovan tri mjeseca, dnevno po tri sata, a potpuno je besplatan", istakao je Vujanović.

Gradonačelnik Mićo Mićić rekao je da ovaj projekat koji daje rezultate traje već nekoliko godina i naveo da je od 70 djece koja su obuhvaćena 20 iz romske populacije, 20 iz Centra za socijalni rad i 30 djece koja su već na listi čekanja.

On je istakao da Bijeljina ima pravo i obavezu, ali i želju da unapređuje predškolsko obrazovanje.

"Prošle godine smo napravili vrtić uz osnovnu školu na Ledincima, a opšti cilj je da proširimo obuhvat djece u predškolskom obrazovanju", naglasio je Mićić.

Bojana Jovanović iz Udruženja građana "Otaharin" rekla je da grad Bijeljina jedini u Republici Srpskoj održava standard da romska djeca budu uključena u ovaj program.

"Romskoj djeci već 10 godina grad i Vrtić Čika Jova Zmaj omogućavaju da budu uključena u predškolsko obrazovanje", istakla je Jovanovićeva.

Pedagog u Vrtiću "Čika Jova Zmaj" i predstavnik Udruženja "Porodični krug" Danica Mojić rekla je da je ogromno zadovoljstvo već deceniju raditi na povećanju obuhvata djece u predškolskom obrazovanju i vaspitanju i podsjetila da je prije 10 godina taj obuhvat bio šest odsto, a danas je oko 24 procenta.

"Bijeljina je jedan od najboljih primjera i prepoznata je i od Unicefa i od UNDP-a, te i drugih organizacija, ali i ministarstava iz Vlade Republike Srpske", navela je Mojićeva.

Ona je navela da će Vrtić "Čika Jova Zmaj" sa vaspitno-obrazovnim radom krenuti od prve nedjelje oktobra, a u toj istoj nedjelji biće organizovan i okrugli sto za donosioce odluka, za predstavnike Gradske uprave o temi "Značaj ranog učenja i društvena inkluzija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana