Bijeljina: Radijatori hladni zbog neplatiša

Ljiljana Aleksić
Bijeljina: Radijatori hladni zbog neplatiša

Bijeljina - Talas niskih temperatura natjerao je mnoge stanovnike Bijeljine da uključe grijalice i potpale vatru u peći, dok će se oni koji koriste usluge "Gradske toplane" uz pomoć radijatora ogrijati tek poslije 15. oktobra, kada zvanično startuje sezona grijanja.

Uprkos jutarnjim temperaturama, koje su u petak u osam časova iznosile tri stepena Celzijusa, radijatori su bili hladni, a šanse da sezona grijanja počne ranije, kao u drugim gradovima u RS, veoma su male.

Direktor "Gradske toplane" Radomir Marjanović je istakao da su dugovanja prema ovom preduzeću ogromna i da je to najveći razlog zbog kojeg su radijatori i dalje hladni. U novu sezonu "Toplana" ulazi sa 235.000 maraka potraživanja, od čega 70.000 duguju pravna lica, a ostatak domaćinstva.

- Nadali smo se većoj naplati dugovanja, da bismo mogli nesmetano ući u novu sezonu grijanja, ali se to nije dogodilo. Početak sezone zavisi i od naplate dugovanja, a kako stvari stoje, teško da će početi prije zvaničnog roka - rekao je Marjanović.

On je istakao da je uprkos problemima isporuka energenata dogovorena, te da ugalj stiže početkom naredne sedmice. Prema njegovim riječima, zbog nedostatka novca nisu urađeni neophodni radovi na cjevovodu.

- I dalje nam je najkritičnija ulica Majora Dragutina Gavrilovića. Najveći dio kvarova u toku sezone je na cjevovodu u ovoj ulici. Ipak, prinuđeni smo da radimo samo ono najneophodnije, jer nemamo novca za veće projekte - navodi Marjanović.

"Gradska toplana" u Bijeljini pruža usluge za 1.150 korisnika, a cijena grijanja nije mijenjana i iznosi 2,75 KM po metru kvadratnom za fizička i 5,80 KM za pravna lica.

Penzioner Rade S. apelovao je na svoje sugrađane da plate dugovanja da bi svima stanovi bili topli.

- Već sam načetog zdravlja, pa sam prinuđen da uključujem grijalicu, a to će me dodatno koštati. Zar se i mi, koji redovno plaćamo račune moramo smrzavati - pita se Rade S.

Iako se u Bijeljini već godinama govori o mogućnostima korišćenja geotermalne vode za grijanje domaćinstava, ali i plasteničke proizvodnje, taj projekat je mrtvo slovo na papiru.

Drva i ugalj

S obzirom na to da ni gasifikacija grada nije zaživjela, građani uglavnom ostaju vjerni tradicionalnim načinima grijanja.

Na stovarištima gdje se prodaje ogrev, ovih dana zadovoljno trljaju ruke. Cijena ogrevnog drveta po kubnom metru kreće se od 65 do 70 KM, a pet maraka više koštaju izrezana drva.

Ugalj, u zavisnosti od kvaliteta, košta od 120 do 170 KM po toni. Pojedina preduzeća građanima daju mogućnost kupovine ogreva na rate, što im omogućava da lakše dočekaju zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana