Bijeljina: Puca vladajuća koalicija

Ljiljana Aleksić
Bijeljina: Puca vladajuća koalicija

Bijeljina - Vladajuća koalicija u Bijeljini okupljena oko SDS-a ozbiljno je uzdrmana nakon što je juče lider SRS-a Dragan Đurđević, sa pozicije predsjednika Skupštine grada, iznio niz primjedaba na rad gradonačelnika Miće Mićića i Gradske uprave.

Sjednicu Skupštine grada Bijeljina, na kojoj je između ostalog razmatran izvještaj gradonačelnika i Gradske uprave za 2015. godinu, obilježila je burna rasprava.

Prije početka rasprave Đurđević je izašao za govornicu i rekao da je funkcioner SDS-a Milorad Sofrenić isključio SRS iz skupštinske većine. S druge strane Sofrenić je kazao da su se radikali sami isključili iz koalicije.

- Nikoga nismo izbacili. Radikali nisu htjeli poštovati odluku većine i glasati prema dogovoru u skupštinskoj Komisiji za imenovanja, čime su se na neki način sami isključili iz vladajuće koalicije - rekao je Sofrenić.

Đurđević je potvrdio da je do problema u koaliciji došlo zbog Komisije za imenovanja, čiju je smjenu juče tražio.

- Enormna sredstva se koriste za pojedinačne interese i činjenica je da lični i privatni interes može da uruši i funkcionisanje grada - istakao je Đurđević.

Naime, sve je počelo vanrednim sastankom Komisije za izbor i imenovanje, koja je donijela odluku o smjeni Sare Pajić, zaposlene u Centru za kulturu, a koja je ujedno i član Upravnog odbora (UO) "Voda Srpske". To nije naišlo na odobravanje vladajuće strukture. Takođe, trebalo je da bude donesena i odluka o smjeni UO Doma zdravlja, kao i direktora ove ustanove Zlatka Maksimovića. Ovo je samo bio povod da Đurđević iznese optužbe na račun rada Mićića. Ukazao je i na problem zapošljavanja djece poginulih boraca.

- Nemojte da se lažemo, 11 djece poginulih boraca nije zaposleno u Gradsku upravu Bijeljine, to je notorna laž. Danas je u "Službenom glasniku" objavljeno da će biti primljeno novih 40 ljudi u Gradsku upravu i vidjećemo ko će to biti, a žalosno je da imate gradonačelnika koji je enormno bogat čovjek - izjavio je Đurđević.

Na pitanja o većini i izlasku radikala iz koalicije, Đurđević je bio kratak: "Ne znam, vidjećemo!"

Kada su se strasti smirile, Mićić i Đurđević su potvrdili da će u narednim danima biti raspravljano o daljem učešću radikala u skupštinskoj većini gradskog parlamenta.

- Izvještaj o mom radu je usvojen glasovima većine. SRS odavno djeluje na dva fronta opoziciono i poziciono, što baš i nije spojivo. Međutim, njihov je način kako će glasati i da li će podržavati većinu - rekao je Mićić, koji je opovrgao optužbe i istakao da se sve radilo po zakonu.

Nakon burne rasprave na sjednici gradskog parlamenta najvjerovatnije da dva predstavnika SRS-a i jedan član SP-a neće biti više dio skupštinske većine. Da je većina uzdrmana pokazuje i glasanje o smjeni članova Komisije za izbor i imenovanje, koja nije dobila dovoljno glasova.

Sukob

Govoreći o sukobu između Milorada Sofrenića i Dragana Đurđevića, Mićo Mićić je istakao da to nije bilo oficijelno.

- Oni su to možda između sebe pričali. Uskoro ćemo imati sastanak. Pa ne može čovjek biti u opoziciji, a obavljati dužnost predsjednika Skupštine - rekao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana