Bijeljina: Protesti roditelja djece sa posebnim potrebama

Srna
Bijeljina: Protesti roditelja djece sa posebnim potrebama

Bijeljina - Članovi Udruženja "Drugačiji svijet" koje okuplja osobe sa posebnim potrebama danas su ispred zgrade Gradske uprave izrazili nezadovoljstvo zbog toga što je Skupština grada na posljednjoj sjednici umanjila davanja za naknadu smještaja djece u vlastitu porodicu.

Predsjednik ovog udruženja Kaća Blagić rekla je da su roditelji ogorčeni što je Skupština grada poništila odluku od 2. juna o povećanju socijalnih davanja porodicama djece sa posebnim potrebama sa 20 na 40 odsto zakonske osnovice.

Blagićeva je poručila da njihova djeca ne mogu čekati neke promjene koje se obećavaju, a nikad ne uslijede.

"Svi prebacuju lopticu jedni na druge i tako unedogled", navela je Blagićeva i poručila da roditelji djece sa posebnim potrebama neće odustati od borbe za prava svoje djece.

Govoreći o proširenim socijalnim pravima, odnosno naknadi za smještaj djece u vlastitu porodicu, načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je novinarima da Gradska uprava od 2010. godine za socijalna davanja izdvaja 25 odsto više od zakonom propisanih sredstava.

"Gradska uprava ima zakonski okvir koji je dužna da planira budžetom i ispoštuje korisnike socijalnih davanja, i u vezi s tim ima zakonska prava od 1.966.000 KM, a za proširena prava koja je već usvojila izdvaja 497.000 KM", naveo je Sofrenić i dodao da se u junu dogodio finansijski "eksces" kada je Skupština usvojila odluku o povećanju tih izdvajanja, a da za to nije bilo planiranih sredstava u budžetu.

On ukazuje da je na taj način počinjen finansijski prekršaj i da nije moguće realizovati takvu odluku, koja nema pokriće u budžetu.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković rekao je da je prethodna skupštinska većina neodgovorno radila i vodila bahatu politiku proteklih šest mjeseci, te podigla određena davanja za socijalne kategorije iako u budžetu nije bilo sredstava predviđenih za to.

Marković kaže da su ove osjetljive kategorije iskorišćene u političke svrhe.

Među okupljene roditelje djece sa posebnim potrebama sa sjednice gradske Skupštine izašli su odbornici opozicije, a šef Odborničkog kluba SNSD-a Nedeljko Ćorić rekao je da je, nažalost, nova skupštinska većina poništila odluke prethodne i nije željela da u rebalans budžeta uvrsti sredstva za ova davanja.

"Kada smo bili dio skupštinske većine prepoznali smo potrebu ovih porodica i uspjeli da u budžetu grada kreiramo dodatna sredstva da bismo im olakšali. Nažalost, nova skupštinska većina poništila je naše odluke", naveo je Ćorić.

On kaže da odbornici sadašnje opozicije u gradskoj Skupštini kao političari ne žele da od ove situacije prave političke poene, već su među ovim porodicama kao ljudi koji su dobro upoznati o njihovim problemima.

"Solidarisali smo se i činićemo to i ubuduće, nastojaćemo da im pomognemo", poručio je Ćorić.

Prethodna skupštinska većina u Bijeljini, koju su činili SNSD, SRS, DNS, SP i "Uspješna Srpska", usvojila je 2. juna odluku o povećanju socijalnih davanja porodicama djece sa posebnim potrebama sa 20 na 40 odsto zakonske osnovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana