Bijeljina: Predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 36 odsto mališana

GS
Bijeljina: Predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 36 odsto mališana

BIJELjINA - Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Bijeljini je 36 odsto i potrebno je pojačano raditi na njegovom povećanju kako bi se obezbijedili što bolji uslovi za pravilan rast i razvoj najmlađih, zaključak je sa okruglog stola o značaju ranog učenja i društvenoj inkluziji, koji je održan u Bijeljini.

U okviru projekta “Vrtić je i moje pravo” u gradu se nastoji povećati obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem uključivanjem djece iz ranjivih grupa stanovništva, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ukazao je na značaj proširenja kapaciteta predškolskih ustanova i ravnopravnog uključivanja djece u ovaj proces.

“Mi smo u prethodnom periodu izgradili nekoliko vrtića i teritorijalno ih rasporedili u Dvorovima, Novom naselju u Janji, gradimo i vrtić u Patkovači, ali vidimo da je to nedovoljno i da moramo obuhvatiti i drugu djecu”, rekao je Mićić na okruglom stolu i dodao da to podrazumijeva prije svega djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz romskih porodica.

On je rekao da će kroz ovaj projekat u predškolsko obrazovanje biti uključeno još 70 djece, među kojima će biti ona romske nacionalnosti i iz socijalno ugroženih porodica.

U Udruženju za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” izrazili su zadovoljsto što će 30 djece romske nacionalnosti u Bijeljini biti obuhvaćeno predškolskim programom.

“Mi smo zajedno sa vrtićem Čika Jova Zmaj i Gradskom upravom već provodili zajedničke projekte i zaista smo ostvarili ogroman uspjeh, najveći u BiH kada govorimo o obuhvatu djece romske populacije predškolskim programom”, rekao je direktor ovog udruženja Dragan Joković.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Jovanka Vuković pokrenula je inicijativu da se obezbijedi besplatan boravak u vrtiću za djecu sa poteškoćama u razvoju i onu iz hraniteljskih porodica, očekujući da će takav zahtjev naići na razumijevanje Gradske uprave, kao što je to bio slučaj i u prethodnom periodu.

“To je alternativni oblik zbrinjavanja djece koja su izložena nasilju u porodici ili nemaju roditelje. Ta djeca zahtijevaju posebnu njegu i brigu i smatram da bi bilo korisno da se za njih obezbijedi besplatan boravak”, ukazala je Vukovićeva.

Okrugli sto organizovala je Gradska uprava Bijeljina u saradnji sa Dječijim vrtićem “Čika Jova Zmaj”, Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” i Udruženjem “Porodični krug”.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana