Bijeljina: Poziv na preregistraciju zajednica etažnih vlasnika

Srna
Bijeljina: Poziv na preregistraciju zajednica etažnih vlasnika

Bijeljina - Bijeljinska Gradska uprava pozvala je danas zajednice etažnih vlasnika, koje nisu izvršile preregistraciju po Zakonu o održavanju zgrada iz 2011. godine, da to učine jer će na mnogo jednostavniji način moći da održavaju zgrade i obavljaju zajedničke poslove.

U saopštenju iz Gradske uprave podsjećaju da registrovane zajednice etažnih vlasnika postaju pravno lice i imaju mogućnost da podignu kredit za finansiranje projekata obnove zgrade.


Prema riječima Radiše Petrovića iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, ove registrovane zajednice etažnih vlasnika, na osnovu odluke Skupštine Grada, mogu računati i na finansijsku podršku iz gradskog budžeta za obnovu dotrajalih fasada na zgradama u iznosu od 30 odsto vrijednosti radova, s tim da moraju dostaviti dokaz da na računu imaju 70 odsto preostalih potrebnih sredstava za realizaciju investicije.

On je istakao da je najčešći problem zajednica etažnih vlasnika neplaćanje održavanja zgrade, što je zakonska obaveza i iznosi minimalno 0,20 KM po metru kvadratnom za korisne stambene površine, dok za poslovne prostore iznosi 0,40 KM.

"Zajednice mogu internom odlukom povećati ovaj iznos u skladu sa dogovorom stanara zgrade", pojasnio je Petrović i dodao da zajednice etažnih vlasnika same moraju izabrati predsjednika i Upravni odbor.

Na području Grada Bijeljina ima 170 registrovanih zajednica etažnih vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana