Bijeljina: Povodom 10 godina rada škole, otvorena izložba Zavjet

Srna
Bijeljina: Povodom 10 godina rada škole, otvorena izložba Zavjet

Bijeljina - U Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini večeras je otvorena izložba "Zavjet" povodom 10 godina rada Škole ikonopisa "Odigitrija", koja u ovom gradu djeluje pod blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma.

Radovi koji su večeras izloženi uglavnom su djela najmlađih polaznika škole, ali i nekoliko ranije svršenih učenika, danas nastavnika ikonopisa. U toku svečanog otvaranja izložbe najmlađi polaznici-umjetnici su u organizovanim radionicama slikali na svojim štafelajima.


Osim rada na ikonopisima, ova škola, prema riječima sveštanika Vase Popovića koji je i nastavnik u "Odigitriji", ima namjeru da tu djelatnost proširi i na umjetničku školu, kako kažu "umjetničku lađu" koja će se baviti i drugom vrstom slikarskog stvaralaštva.

U planu ove škole jeste da se ubuduće izađe iz ateljea i slikarsko umijeće likovnih stvaralavca pokaže i na dugi način, oslikavajući na primjer crkve.

Nastavnik u Školi ikonopisa "Odigitrija" Vaso Popović rekao je da su drugarstvo i ljubav njihov način očuvanja i širenja pravoslavnog nasljeđa.

"Misija naše škole je očuvanje onoga što jesmo i onoga što smo oduvijek i bili. Istinski nas raduje i činjenica da naša škola nije primarno u vezi samo sa crtanjem i slikanjem, već je postala i ogledalo naše duše, kao što ni ikona nije samo slika, već molitva i nadanje u Gospoda", naglasio je Popović, koji je i protonamjesnik, diplomirani teolog i vojni sveštenik u Bijeljini.

Škola "Odigitrija", osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, omogućila je učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da u okviru "Umjetničke radionice" izučavaju i druge vidove likovnog izražavanja, kao što je organizovana i pripremna nastava za upis na likovne akademije.

Ljetopis Škole bilježi niz kolektivnih izložbi, borbi za očuvanje pravoslavnog identiteta, studijskih putovanja...

Školu ikonopisa "Odigitrija" pohađalo je više od osam stotina polaznika, a ove godine njih 72.

U prisustvu brojnih uglednih zvanica, duhovnika, umjetničkih stvaralaca, akademske javnosti i gradskih zvaničnika saopšteno je da su "Odigitriji", njenim polaznicima i osnivačima, stigle čestitke od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, princa Aleksandra i princeze Katarine, episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i drugih uglednih ličnosti iz javnog, kulturnog, duhovnog života.

Izložba koja nosi naziv "Zavjet" biće otvorena narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana