Bijeljina: Potpisan protokol za uređenje korita rijeke Janje

Srna
Bijeljina: Potpisan protokol za uređenje korita rijeke Janje

Bijeljina - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnik Turske agencije za saradnju i razvoj /TIKA/ u BiH Birol Četin potpisali su danas u Bijeljini Protokol o saradnji na realizaciji Projekta uređenja korita rijeke Janje.

Ovim protokolom se regulišu obaveze grada Bijeljine i donatora - TIKE, koja će Gradu donirati 4,7 miliona KM za ovaj posao.


Na današnjem sastanku predstavnika turske organizacije i gradonačelnika Bijeljine naglašeno je da će ovom donacijom biti kompletirana potrebna sredstva od oko 15 miliona KM kako bi ovaj projekat u potpunosti bio realizovan.

"Prva faza radova će obuhvatiti radove na ušću rijeke Janje u Drinu, druga je do centra Janje, treća je dužine 870 metara, a dio oko Modrana i Novog naselja Janja radiće se sredstvima IPA fondova. Projekat je u potpunosti završen i još je potrebno da se za dvije faze izdaju građevinske dozvole, da bi čitava dokumentacija bila kompletna", istakao je Mićić nakon sastanka.

On je podsjetio da je projekat uređenja korita rijeke Janje početak aktivnosti na zaštiti od plavljenja rijeke Drine i dio je sistema za zaštitu od poplava, koji će biti rađen od ušća rijeke Janje, do ušća rijeke Drine u Savu, dužine oko 40 kilometara.

"Sredstvima koje je izdvojila Gradska uprava biće izgrađena dva mosta u Janji, izmjestili smo četiri porodice i kupili im nove kuće. Ljudi Janje su imali razumijevanja i ustupali su dvorišta, da bi projekat mogao biti realizovan kako je planirano. Od Fonda solidarnosti smo dobili milion KM, a drugi milion smo obezbijedili u gradskom budžetu", naveo je Mićić.

Predstavnik TIKE u BiH Birol Četin zahvalio je gradonačelniku, jer je ovoj organizaciji pružio priliku da učestvuju u ovako značajnom projektu.

"Mi smo i tokom poplava pružali pomoć Semberiji, a nadamo se da se takve nepogode više neće ponoviti. Bijeljina može računati uvijek na našu pomoć. Projekat uređenja korita rijeke Janje je izuzetna investicija, koju su gradonačelnik i njegovi saradnici odlično razradili. Čekamo da izađemo na tender i da počnemo sa radovima", naveo je Četin.

Predsjednik Mjesne zajednice Janja Mustafa Gradaščević zahvalio je Mićiću, jer je problem uređenja korita Janje određen za jednu od prioritetnih investicija u Semberiji.

"Današnje potpisivanje Protokola je potvrda da će ovaj projekat biti realizovan. Od ovog projekta imaće korist čitava Janja, ali i ostatak Semberije, jer su svi stanovnici i Stare i Nove Janje bili direktno ugroženi poplavama", istakao je Gradščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana