Bijeljina: Postavljen kamen temeljac za nove radionice tehničke škole

Agencije
Bijeljina: Postavljen kamen temeljac za nove radionice tehničke škole

BIJELjINA - U dvorištu Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Račanskoj ulici u Bijeljini danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju devet radionica za praktičnu nastavu u savremenom objektu površine 1.500 metara kvadratnih, za šta je iz gradskog budžeta već obezbijeđeno milion KM.

Kamen temeljac su postavili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i direktor Tehničke škole Milenko Maksimović.

Mićić je rekao da se više od 40 godina praktična nastava za učenike Tehničke škole izvodi u objektu u Atinskoj ulici, te da će izgradnjom novog objekta u Račanskoj ulici biti riješeni organizacioni problemi.

"Ovdje je 1973. godine izmješten objekat za teoretski dio nastave, a prošle godine smo pokrenuli inicijativu da olakšamo pohađanje prakse i teorije i, evo, danas zvanično počinje izgradnja novog objekta, za šta je iz gradskog budžeta već obezbijeđeno milion KM", rekao je Mićić novinarima.

On je pojasnio da će, između ostalog, biti izgrađena savremena stolarska radionica sa CNC mašinama, radionice za bravare, varioce, kao i učionice za elektrostruku, a nova zgrada biće povezana na postojeću kotlovnicu, čime će biti ostvarene znatne uštede.

"Prva faza, odnosno izgradnja objekta, koštaće oko milion KM, nakon čega ćemo pristupiti opremanju radionica, prema uputstvima zaposlenih u Tehničkoj školi. Međutim, za drugu fazu će nam biti potrebna finansijska pomoć i nadamo se da će nadležno ministarstvo razmotriti elaborat koji smo mu poslali", rekao je Mićić.

Mićić je naglasio da se moraju pratiti novi standardi u obrazovanju i izrazio uvjerenje da će iz novih radionica izlaziti đaci koji su odmah spremni za tržište rada.

Maksimović je istakao da je riječ o projektu od izuzetnog značaja za Tehničku školu koju pohađa više od 1.000 đaka, raspoređenih u 38 odjeljenja.

"Naša škola obrazuje učenike za četiri struke, ali problem je to što profesori i đaci gube vrijeme odlazeći u drugi objekat na praktičnu nastavu. Osim toga, radionice u centru grada ne pružaju najkvalitetnije uslove za rad", rekao je Maksimović.

On je naglasio da će moderne radionice omogućiti otvaranje novih smjerova u ovoj školi, u skladu sa potrebama privrede.

"S početkom funkcionisanja novog objekta očekujemo još bolje rezultate", kaže Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana