Bijeljina: Počast srpskim herojima i Pantelinsko duhovno veče

Srna

BIJELjINA - Uoči slave grada Bijeljina Svetog Pantelejmona večeras su položeni vijenci na spomenik poginulim borcim Vojske Republike Srpske i održano Duhovno veče u Centru za kulturu "Semberija".

"Teško vrijeme pandemije naučilo nas je da smo samo okupljeni i u zajedništvu mogli rješavati probleme i izazove koje je život stavio pred nas i te lekcije koje smo naučili iz prošlosti moramo primijeniti i u sadašnjosti“, poručio je predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

On je čestitao sugrađanima slavu grada i poželio svima dobro zdravlje, uz radost što se život normalizovao nakon pandemije virusa korona i što proslavi prisustvuje veliki broj delegacija iz zemalja i gradova regiona.

"Poput zaštitnika Bijeljine Svetog Pantelejmona i mi treba da budemo blagi, dobri prema bližnjima, da pomognemo čovjeku u nevolji i da uvijek budemo spremni da za svoje ideale i vjerovanja podnesemo i ličnu žrtvu", ocijenio je Đurđević.

U programu Pantelinske duhovne večeri nastupio je hor "Srbadija", koji njeguje duhovnost i tradiciju srpskog naroda i u svijetu promoviše kulturnu baštinu Bijeljine i Republike Srpske, glumci Gradskog pozorišta "Semberija" i članovi istoimenog folklornog društva.

Publika je imala priliku da čuje stihove Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tulanskog Fotija "Ne bojte se!", kao i stihove Matije Bećkovića "Jer, Kosovo je duša srpskog naroda".

Besjedu o Svetom Pantelejmonu, vidaru srpskih istorijskih rana i uslišitelju narodnih usrdnih molitvi, govorio je sveštenik Dragan Ilić.

"Neka nas Sveti Pantelejmon, kao samilosni i sveosjećajni, čuva od svakoga žnevidaž i neka danonoćno bdi nad našim životima", poručeno je sa svečanosti.

Sutra, na dan Svetog Pantelejmona, u 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu Svetog Pantelejmona, nakon čega će litija proći kroz grad, a rezanje slavskog kolača najavljeno je za 11.00 časova ispred zgrade Gradske uprave.

Obilježavanju gradske slave prisustvovaće i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, najavljeno je iz te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana