Bijeljina: Obilježen dan pobjede nad fašizmom

Srna
Bijeljina: Obilježen dan pobjede nad fašizmom

Bijeljina - Članovi udruženja SUBNOR u Bijeljini obilježili su Dan pobjede nad fašizmom polaganjem cvijeća na spomen-obilježje antifašistima i pozivom gradskoj vlasti da biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata budu vraćene na trgove i u parkove.

Predsjednik gradskog Subnora Mihajlo Vidić rekao je na svečanosti da je bivša Jugoslavija dala ogroman doprinos u borbi protiv fašizma i da je u toj borbi poginulo 1,7 miliona ljudi, a u partizanskim jedinicama 305.000 boraca.

"Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na antifašističku prošlost i da njene tekovine koristimo za stabilizaciju naših prilika i otvaranje novih perspektiva mladim generacijama", istakao je Vidić.

Prema njegovim riječima, pobjeda nad fašizmom je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji čovječanstva i temelj novih odnosa u svijetu, uz međusobno poštovanje i uvažavanje između naroda i punu ravnopravnost - rasnu, klasnu, nacionalnu i svaku drugu.

"Istovremeno obilježavamo i Dan Evrope kao svojevrsnu prekretnicu u odnosima između država u smislu ravnopravnosti naroda, slobode kretanja, slobode razmjene mišljenja i govora", dodao je Vidić.

Borci i poštovaoci antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu zatražili su od Gradske uprave u Bijeljini da sve biste narodnih heroja budu vraćene na trgove i u parkove, odakle su uklonjene ratnih devedesetih godina.

"Kakav odnos budemo imali prema onima koji su se prije nas borili za slobodu, takav će odnos imati i buduće generacije prema našoj borbi u posljednjem ratu", upozorio je Vidić i podsjetio da je Bijeljina grad koji je dao devet narodnih heroja.

Preživjeli učesnik Narodnooslobodilačkog rata, devedesetdvogodišnji Idris Hujdurović u kratkom obraćanju podsjetio je na slavnu antifašističku prošlost žitelja Bijeljine i Semberije i pozvao vlast i mlade generacije da, poštujući prošlost, grade bolju zajedničku budućnost.

Cvijeće na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora ispred Osnovne škole "Sveti Sava" u Bijeljini položile su delegacije udruženja SUBNOR i Gradskog odbora SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana