Bijeljina: Na gradskom trgu vršene besplatne dermoskopije

Srna
Bijeljina: Na gradskom trgu vršene besplatne dermoskopije

Bijeljina - Medicinsko osoblje Doma zdravlja Bijeljina danas je na gradskom trgu, u okviru obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv raka kože, vršilo besplatne dermoskopske preglede.

Dermoskopijama, kojima su građani imali priliku da provjere stanje eventualnih promjena na koži, Dom zdravlja se pridružuje aktivnostima koje su dio Evropske mreže aktivnosti u borbi protiv malignog melanoma - Evromelanoma.


"Dom zdravlja Bijeljina daje doprinos kampanji organizovanjem besplatnih pregleda stanovništva. Najprije smo radili anketiranje građana, a zatim dermatološke preglede i preglede koje su vršili doktori porodične medicine edukovani za dermoskopiju", rekao je direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović.

Zamjenik direktora ove zdravstvene ustanove Igor Novaković rekao je da melanom predstavlja jedan od najinvazivnijih tumora i ukazao na značaj prevencije, rane dijagnostike i ranog tretmana melanoma.

"Cilj je da naučimo naše sugrađane kako da se pravilno zaštite od ultravioletnog zračenja, te da prepoznaju sumnjive promjene na koži koje zahtijevaju javljanje porodičnom ljekaru", dodao je Novaković.

Kampanja prevencije i ranog otkrivnja melanoma sprovodi se u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Republike Srpske i Udruženjem doktora porodične medicine Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana