Bijeljina: Monografija povodom vijeka postojanja Gimnazije

GS
Bijeljina: Monografija povodom vijeka postojanja Gimnazije

BIJELjINA - U bijeljinskoj Gimnaziji “Filip Višnjić” danas je održana promocija monografije ove srednje škole u kojoj je na 219 stranica obuhvaćeno sto godina djelovanja Gimnazije.

Glavni i odgovorni urednik monografije Karmela Rakić rekla je da ova knjiga sa naslovom “U vijeku svjetlosti” bilježi stogodišnji život škole i sva značajnija dešavanja u Bijeljini u tom periodu.

“Iza nas je zahtjevan višegodišnji rad koji je urodio lijepom i vrijednom knjigom, ne samo kada je u pitanju naša škola, već i naša zajednica”, rekla je Rakićeva.

Iza ovog velikog projekta stoji nekoliko ljudi koji su gotovo tri godine prikupljali, dokumentovali, zapisivali stotine podataka i na hiljade slika koje su uspjeli pronaći po raznim arhivama - Karmela Rakić i profesor Valentina Vidaković, koje rade u Gimnaziji, Tanja Lazić iz Muzeja Semberije, Dimitrije Ćeranić sa Pravnog Fakulteta u Bijeljini Univerziteta Istočno Sarajevo i profesor istorije Dobrila Đukanović.

Rakićeva je naglasila da su se autori tokom rada na monografiji trudili da pronađu ono što je bilo najbolje u radu škole i da je predstave kao svjetionik - otuda naslov “U vijeku svjetlosti”.

“Ova škola, jedna od prvih u gradu, bila je luča u vremenu kada je nastala”, navela je Rakićeva i dodala da je kroz bijeljinsku gimnaziju do sada prošlo oko 10.000 učenika.

Vidakovićeva je istakla da su prethodne tri godine obilježene radom na monografiji, ali da je ponosna i zadovoljna što su sve prepreke prevaziđene.

Prije ove monografije, objavljene su još dvije monografije ove škole - jedna povodom 60 godina postojanja, a druga povodom 80. rođendana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana