Bijeljina: Kradu vodu da bi zalijevali bašte

Anita Janković
Bijeljina: Kradu vodu da bi zalijevali bašte

Bijeljina - Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina muku muči sa nesavjesnim građanima koji sve više neovlašćeno koriste hidrantsku mrežu, rasipaju vodu i uništavaju hidrante.

Iz ovog preduzeća je saopšteno da neodgovorni građani i pravna lica hidrantsku mrežu koriste za zalijevanje bašta, pranje dvorišta i drugih površina bez obzira na to što znaju da su hidranti namijenjeni isključivo vatrogasnim službama. Ove godine su takve krađe naglo povećane zbog suše.

Generalni direktor "Vodovoda i kanalizacija" Predrag Perković kaže da je ovaj problem posljednjih mjeseci uzeo maha, zbog čega su zatražili od nadležnih da preduzmu neophodne aktivnosti i mjere kako bi spriječili ove pojave.

On je istakao da najveći problem predstavlja to što građani nestručnim rukovanjem uništavaju hidrante zbog čega u slučaju požara mogu biti ugroženi ljudski životi.

- Ne možemo svakodnevno obilaziti sve hidrante i znati da li su ispravni ili ne. Građani prouzrokuju oštećenja, a mi to i ne znamo. Da dođe do požara, bilo bi pogubno - priča Perković.

On je naglasio da hidranti postoje kako bi se gasili požari, a ne da crpi vodu iz njih ko hoće i kad mu zatreba.

Probleme zbog nelegalnog korišćenja hidranata na svojoj koži su osjetili i vatrogasci, a zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji izbjegnute su tragedije.

- Nailazili smo na uništene i poskidane ventile, što nam uveliko otežava posao. Dešavalo se da građani skinu spojku, pa umjesto da gasimo požar i reagujemo brzinski moramo se snalaziti i improvizovati - rekao je starješina vatrogasne jedinice Bijeljina Mile Spasojević.

On je dodao da zbog takvih slučajeva uvijek na teren moraju ići sa velikim količinama vode.

Zamjenik načelnika Komunalne policije u Bijeljini Miodrag Đukić kaže da je neovlašćena upotreba hidranata uočena uglavnom u selima. On je poručio da će komunalni policajci u budućem periodu pojačati nadzor na terenu.

Novčane kazne za neovlašćenu upotrebu hidranata

Lica  Iznos kazne u KM

za privredna društva i pravna lica 1.000 - 10.000

za odgovorno lice u pravnom licu 500 - 1.500

za preduzetnike 100 - 1.000

za fizička lica do 400

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana