Bijela kuga uzima danak u Srpcu: Dva i po puta više umrlih nego rođenih

D. J.
Bijela kuga uzima danak u Srpcu: Dva i po puta više umrlih nego rođenih

SRBAC - Na području srbačke opštine u prošloj godini je bilo oko 350 sahrana što nije zabilježeno u posljednjih nekoliko godina.

Ovo je izjavio protonamjesnik srbačke parohije Željko Sarić na tradicionalnom prijemu za predstavnike vjerskih zajednica koji je juče organizovao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Sarić kaže da je, prema njegovim informacijama, prošle godine u Srpcu rođeno 143 djece što svjedoči da je broj umrlih za dva i po puta veći od broja rođenih.

- Svjedoci smo da su mnogi domovi opustjeli nakon što premine i posljednji član domaćinstva, što je čest slučaj na selima. Tome doprinosi i odlazak u druge zemlje, ali nas raduje da ima i primjera kolektivnog vraćanja porodica iz dijaspore - rekao je Sarić.

Protojerej ukrajinske grkokatoličke crkve Petar Sitnik rekao je da njihova vjerska zajednica u Srpcu ima 56 kuća, a prošle godine su imali čak osam sahrana.

- To se još nije desilo, a pogotovo žalimo za malim djetetom koje je preminulo usljed teške bolesti, pa smo umjesto krštenja organizovali sahranu - rekao je Sitnik.

Sveštenik nožičke parohije Živko Ilić je trend odlaska stanovništva u druge zemlje jednim dijelom pripisao pomodarstvu, a s druge strane neadekvatnim uslovima života zbog kojih se odlučuju da napuste kućno ognjište.

- Raseljavanje stanovništva je trenutno naš najveći problem. Mora se ozbiljnije poraditi na pronatalitetnoj politici i njenu izradu povjeriti ljudima koji imaju barem troje djece. U jednoj zemlji u našem okruženju, pet ljudi koji se bave natalitetnom politikom imaju ukupno dvoje djece, tako da ne pružaju dobar primjer - rekao je Ilić.

Dragosavljević je rekao je da je pad nataliteta prisutan ne samo u Srpskoj, već i u drugim zemljama regiona.

- Donijeli smo dobre pronatalitetne mjere u Srpcu zadnjih godina, ali to nije dovoljno. Potrebno je poboljšati sveukupni životni ambijent kako bi se pozitivna energija osjetila na svakom koraku i doprinijela ostanku mladih - rekao je Dragosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana