Biciklisti oživjeli “ćirinu” prugu od Trebinja do Bileće

Miloš Vasiljević
Biciklisti oživjeli “ćirinu” prugu od Trebinja do Bileće

TREBINjE - Vožnjom po makadamu od Trebinja do Bileće biciklisti su oživjeli “ćirinu” prugu, a uživanje u adrenalinu i netaknutoj prirodi potkrijepljeno istorijskim nasljeđem postalo je nova turistička atrakcija u Hercegovini.

Daleko od vreve, nekadašnja uskotračna pruga pretvorena je u makadamsku stazu idealnu za pješake, ali i bicikliste. Zaljubljenici u dvotočkaše kažu da je suština u tome da nema asfalta, te da je namijenjena za sve kojima je adrenalin u krvi.

Predsjednik trebinjskog Biciklističkog kluba “Vučji zub” Aleksandar Spaić rekao je za “Glas Srpske” da je aktivni turizam u ekspanziji, a “ćirina” pruga atrakcija je u kojoj uživaju turisti, ali i domaće stanovništvo svih generacija.

- Nalazimo se na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore i sve radimo da što više ljudi uživa u netaknutoj prirodi. Ova pruga je specifična jer se stalno vozi pored vode, uz veliki broj mostova, tunele, pored vinarija - rekao je Spaić.

Kako kaže, staze su pažljivo osmišljene kako bi pružile izazov i zadovoljstvo svim biciklistima.

- Makadam i svježina u vrućim danima u netaknutoj prirodi ono je što privlači ljude. “Ćirina” biciklijada okupila je 40 biciklista, a obilježava jedinstven spoj aktivnog odmora sa učenjem i istraživanjem - rekao je Spaić te dodao da u klubu imaju licencirane ciklo-turističke vodiče koji su traženi kod gostiju podno Leotara.

U većim i manjim grupama i bilećki biciklisti uživaju u vožnjama uskotračnom prugom. Član Biciklističkog kluba “Hercegovac” Stefan Delić rekao je da redovno voze ovom rutom da bi se odmorili u prirodi, ali i kao kvalitetan trening.

Posljednja trka bila je proteklog vikenda, kada su krenuli iz Trebinja, preko Jazine, pored brane Grančarevo, a zatim i duž čitavog Bilećkog jezera do Bileće.

 - Glavni cilj je promocija “ćirine” pruge. Taj kultni voz prestao je da vozi 1978. godine, a mi tu organizujemo biciklijade i promovišemo turističke potencijale - rekao je Delić.

Prema njegovim riječima, ono što joj daje posebnu draž je to da nema auta, te svi mogu da uživaju u očaravajućim pejzažima.

- Većina trase je van magistralnih puteva, sa netaknutom prirodom i idealna je za odmor. Zato i ne čudi što je puna pješaka, ali i biciklista - rekao je Delić koji uvjerava da se niko ko se odluči da posjeti ovaj pejzaž neće pokajati, te će se vratiti ponovo.

Crna Gora

Stefan Delić kaže da jedan dio ove uskotračne pruge izlazi izvan granica Srpske.

- Ulazi se u Crnu Goru, a odobrenje smo tražili od tamošnje Granične policije. Sve više zaljubljenika u prirodu je na tim rutama, a u 45 kilometara imate sjajan pogled na rijeku Trebišnjicu, kupalište Jazinu, srednjovjekovni grad Mičevac, pećinu Mlinicu, Rimski most - kazao je Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana