Biciklima sa Pala do Češke u čast mladobosanaca

A. J.
Biciklima sa Pala do Češke u čast mladobosanaca

Pale - Članovi biciklističkog kluba "Javorina" iz Pala Miroslav Klačar i Saša Simović uputili su se u petak biciklima ka Češkoj.

Na putovanje dugo 1.400 kilometara krenuli su ispred spomenika Gavrila Principa u Istočnom Novom Sarajevu, a do Terezina, gradića na zapadu Češke, preći će Hrvatsku, Mađarsku i Slovačku.

- Idemo do Terezina da posjetimo memorijalni kompleks i logor u čijim tamnicama su umrli Gavrilo Princip, Tripko Grabež i Nedeljko Čabrinović - rekao je Klačar.

Tokom dvodnevnog boravka u Češkoj posjetiće i vojni memorijalni kompleks u Karlovim Varima, gdje se nalaze posmrtni ostaci 7.100 Srba ubijenih u austrougarskim koncentracionim logorima za vrijeme Prvog svjetskog rata.

- Posljednja dva mjeseca intenzivno smo se pripremali za put koji će trajati devet dana. Imamo veliku podršku opština Pale i Istočno Novo Sarajevo - kazao je Klačar.

Simović i Klačar biciklima krstare Evropom od 2004. godine kada su se uputili ka Atini. Dva puta su išli na Hilandar, a 2011. su vozili do Italije kako bi se poklonili moštima svetog Nikole. Na posljednjem putovanju bili su 2013. godine kada su dvotočkašima došli do mjesta Jašri u Rumuniji kako bi se poklonili svetoj Petki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana