Biciklima prevalili 1.000 kilometara na putu do Moskve

M. L.
Biciklima prevalili 1.000 kilometara na putu do Moskve

Banjaluka - Amputirci iz Istočnog Sarajeva Srđan Jeremić i Dejan Zvizdalo, koji su se 30. jula, na praznik Ognjene Marije, uputili biciklima do Moskve, nalaze se u Slovačkoj i do sada su prevalili put dug 1.000 kilometara.

S ciljem rušenja predrasuda o licima sa invaliditetom, ovi hrabri biciklisti su sebi postavili cilj da za 23 dana biciklima pređu put dugačak 2.800 kilometara kako bi stigli u prestonicu Rusije.

Jeremiću je zbog posljedica ranjavanja u minulom ratu amputirana šaka, a njegov prijatelj Zvizdalo je kao osmogodišnjak tokom rata ostao bez obje noge.

- Vozimo se osam dana i još nismo umorni. Još malo pa ćemo prevaliti polovinu puta i vrijeme nam ide na ruku. Nije bilo kvara na biciklima, tako da za sada sve teče po planu - istakao je Jeremić.

Dok smo razgovarali ovi hrabri biciklisti, zaljubljenici u avanturu, Rusiju i pravoslavlje, spremali su se da iz Slovačke nastave svoju misiju.

Njihov plan je da po dolasku u Moskvu tamo provedu pet dana da bi posjetili njihova udruženja amputiraca, zatim preduzeća koja zapošljavaju osobe poput njih te saznali više o ortopedskim pomagalima koja koriste amputirci u svijetu.

Da bi se upustili u avanturu, pomoć i podršku im je pružio i predsjednik RS Milorad Dodik, a u organizaciji putovanja pomogli su im ruska ambasada u BiH i naše predstavništvo u Moskvi. Odlazak u Moskvu nije prva avantura biciklista iz Istočnog Sarajeva, do sada su tri puta išli na Svetu goru i pet puta pod Ostrog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana