Biciklima i džipovima osvajaju Motajicu

Dejan Jovičić
Biciklima i džipovima osvajaju Motajicu

SRBAC - Prirodna bogatstva Motajice oduvijek su bila mamac za izletnike i predstavljala izazov za ljubitelje avanturističkog turizma, pa zato ne čudi velika zainteresovanost sportista i rekreativaca iz cijelog regiona koji žele da dožive neponovljivo iskustvo i testiraju svoje vještine i kondiciju na tradicionalnoj “Džipijadi” i “Biciklijadi” koje će idućeg vikenda biti održane na obroncima te planine.

Osma po redu “Džipijada”, koju organizuje Of-roud klub “Žabac” iz Srpca, biće održana od 19. do 21. maja, a prvi put je planirana trka džipova u okviru Kupa Republike Srpske.

Predsjednik kluba Milorad Lepir kaže da su učešće potvrdili vozači iz Banjaluke, Gradiške, Dervente, Kozarske Dubice, Zvornika, Šipova, Doboja, Brčkog, Teslića, Petrova i Srpca.

- Vožnja brdsko-planinskom stazom na Motajici do sada je bila revijalnog, a od ove godine je takmičarskog karaktera. Imamo mnogo prijavljenih učesnika jer je veoma zahtjevna za vožnju i atraktivna za gledaoce. Poseban ugođaj svemu daje prelijep ambijent šumovitih predjela okruženih potocima, izvorima i proplancima, tako da je ovo istinski raj za sve ljubitelje prirode - rekao je Lepir.

Dodaje da će se takmičenje odvijati u kategorijama hard, soft 1 i soft 2, a obezbijeđena je i turist staza za rekreativce.

- “Džipijada” počinje u petak druženjem kod sportske dvorane u Srpcu od 19 časova, a naredna dva dana planiran je takmičarski dio programa. Organizovaćemo i tradicionalni defile ulicama - dodao je Lepir.

Ljepote i čari Motajice privući će i učesnike devete srbačke “Biciklijade” koja je planirana 21. maja u organizaciji opštine Srbac, Turističke organizacije i firme “Kolektor CCL” iz Crnaje.

Direktorica opštinske Turističke organizacije Radisava Šuščević kaže da je planirana vožnja od Srpca do manastira Osovica u dužini od 27 kilometara, a povratak je predviđen drugom stazom koja je iste dužine.

- Krenućemo iz centra, a u Osovici će biti organizovan odmor i zakuska. U povratku ćemo se voziti planinskim putevima preko Lepenice i Sitneša - rekla je Šuščevićeva.

Prethodnih godina učestvovalo je više od 200 biciklista iz Srpca i okolnih opština i gradova, a Šuščevićeva izražava nadu da će i ovaj put odziv biti dobar.

- Učestvovati mogu svi zainteresovani ljubitelji bicikla, a djeca do 12 godina samo uz pratnju roditelja. Na poziv firme “Kolektor CCL”, koja je i generalni pokrovitelj, ove godine trebalo bi da nastupe i biciklisti iz Slovenije, čime će manifestacija poprimiti međunarodni karakter - istakla je Šuščevićeva i dodala da će ova firma obezbijediti majice i kačkete za sve učesnike.

Ona kaže da su na prošlogodišnjoj “Biciklijadi” promijenili rutu i vozili do prirodnog rezervata Bardača, ali su se već ove godine ponovo opredijelili za staru stazu po kojoj je manifestacija bila prepoznatljiva.

- Želja većine učesnika je bila da se vratimo Osovici i Motajici koje predstavljaju jedinstveno vjersko i prirodno blago srbačkog kraja - naglasila je Šuščevićeva.

Planinari

Jedna od tradicionalnih manifestacija na Motajici je i “Petrovdanska transverzala” u organizaciji Planinarskog društva “Videta” iz Srpca koja se organizuje polovinom jula i ove godine će srbački planinari na njoj simbolično obilježiti petnaestu godišnjicu postojanja. Na prošlogodišnjoj transverzali učestvovalo je oko 180 planinara iz Republike Srpske i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana