Biblioteka u Ljubinju zamijenila kioske

Ratomir Mijanović
Biblioteka u Ljubinju zamijenila kioske

Ljubinje - U ljubinjskoj Narodnoj biblioteci "Dr Ljubo Mihić" stanovnici imaju priliku da svaki dan između 25.000 naslova pronađu nešto za sebe, a s obzirom na to da u ovoj opštini nema kioska na kome se može kupiti dnevna štampa, Ljubinjci, malo u šali, a više u zbilji, kažu da su oslonjeni na knjige.

Prema riječima direktorice biblioteke Milice Lučić, biblioteka, koja se prostire na 500 kvadratnih metara, veoma je posjećena, a pogotovo mladi vole da dođu u čitaonicu koja je modernog izgleda.

- Ima 50 mjesta koje mogu koristiti učenici, studenti, ali i starija populacija. Često se koristi za učenje, čitanje, ali i za održavanje raznih seminara, predavanja i slično - priča Lučićeva.

Ova ustanova može se pohvaliti i brojnim izložbama slika, promocijama knjiga i predstavama koje su tu održane.

Biblioteka posjeduje i internet prostorije, ali da one trenutno nisu u funkciji, a razlog je zastarjela kompjuterska oprema.

- Trudimo se da uradimo nešto na tom polju i nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti. Računarska oprema nam je trenutno najpotrebnija. Aplicirali smo sa jednim projektom kako bismo pokušali obnoviti internet prostorije i podići biblioteku na viši nivo. Samim tim mogli bismo lakše organizovati književne manifestacije - naglasila je Lučićeva.

Kompjuteri nisu jedino što nedostaje ovoj biblioteci koja, od kada je nastala davne 1965. godine, predstavlja značajan faktor u kulturi i obrazovanju na ovim prostorima.

- Zgrada je prilično stara, a osim krova i stare fasade, imamo problem i sa grijanjem. Ali, vodimo se skromnošću, jer znamo da će se jedan po jedan problem rješavati. Doći će red na sve - kaže Lučićeva.

Etno soba

Ljubinjsku biblioteku obogaćuje i etno-soba koja iz dana u dan sve više privlači pažnju posjetilaca.

- U etno-sobi se nalazi zbirka brojnih predmeta i materijala koji su sakupljeni u selima na području ove opštine. To su materijali koji su se koristili u poljoprivredi, domaćinstvu i kućnoj radinosti, kao što su hercegovačke nošnje, tipično hercegovačko ognjište, listovi duvana, i svi oni predmeti koji podsjećaju na vrijedne Hercegovce - istakla je Lučićeva. Dodala je da stanovnici stare predmete koji posjeduju mogu donijeti u biblioteku čime bi obogatili etno-zbirku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana