Bezbrižno ljetovanje uz osiguranje u koferu

Anita Janković-Rečević
Bezbrižno ljetovanje uz osiguranje u koferu

Banjaluka - Svjesni da se godišnji odmor u inostranstvu za tren može pretvoriti u neugodno iskustvo zbog povrede ili iznenadne bolesti, građani sve češće prije pakovanja kofera obezbijede putničko zdravstveno osiguranje kako bi izbjegli visoke troškove liječenja.

Nepredviđene situacije na ljetovanju ili bilo kojem drugom putovanju nisu rijetke, posebno kada sa sobom vodite malu djecu, zbog čega veliki broj stanovnika uz pasoš obavezno pred put pripremi i putničko zdravstveno osiguranje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS lani je izdao 41.360 ino-obrazaca i to najviše za ljetovanje.

- Građani prije odlaska na put od svog porodičnog ljekara treba da zatraže uvjerenje o zdravstvenom stanju i na osnovu tog uvjerenja ćemo im izdati besplatan ino-obrazac. S obrascem osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje i u slučaju da mu zatreba hitna zdravstvena zaštita, dobiće je besplatno - rekli su u Fondu i dodali da ino-obrazac izdaju na period od 60 dana.

- Obrazac vrijedi u slučaju hitne, neodložne medicinske pomoći i ne pokriva troškove ciljanog, planiranog odlaska u inostranstvo radi liječenja - pojašnjavaju u Fondu.

Dodali su da, ukoliko osiguranicima i pored posjedovanja ino-obrasca bude naplaćena hitna zdravstvena usluga u navedenim zemljama, po povratku u RS mogu podnijeti Fondu zahtjev za refundaciju troškova.

U nekim domovima zdravlja u RS osiguranicima se naplaćuje participacija za ino-obrazac i najčešće iznosi nekoliko maraka.

Osiguravajuće kuće u svojim ponudama imaju mnogobrojne varijante putničkog zdravstvenog osiguranja, a koje košta od 0,50 do 3,20 KM po danu.

Banjalučanka B. Đuričić, koja je prošle godine s mužem i djetetom od dvije godine išla na ljetovanje u Hrvatsku, kaže da se uplata putničkog osiguranja i te kako isplatila.

- Prije polaska na more dijete je bilo zdravo, sve je bilo u redu. Međutim, drugog dana odmora mališan je dobio konjunktivitis. Otišli smo pedijatru koji nam je propisao terapiju, a pregled smo platili 60 maraka. Kada smo se vratili sa ljetovanja, uz priloženi račun za pruženu ljekarsku pomoć bez ikakvih problema čitav iznos nam je refundiran - rekla je Đuričićeva dodavši da su osiguranje za sedam dana platili ukupno 22 KM.

Dodala je da joj je ovo iskustvo bilo dovoljno da svaki put kada sa djetetom krene na put, prvo obezbijedi putničko osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana