Bez rezultata od osnivanja

Drago Todorović
Bez rezultata od osnivanja

FOČA - Iako je prošla gotovo godina od kada je lokalna skupština u Foči osnovala Centar za razvoj i unapređenje sela i poljoprivrede, on još uvijek nije dao nikakve rezultate.

- Centar uopšte nije pravno registrovan, ali je na posao u opštinski organ odmah primljen bivši direktor fočanske Zemljoradničke zadruge "Zelengora", koja se već tri godine nalazi u stečaju - kažu u opoziciji i dodaju da on redovno prima opštinsku platu, a podsticaja i pomoći poljoprivrednicima iz opštine nema.

Odbornik SNSD-a Spasoje Jojić tvrdi da je Centar za razvoj sela formiran isključivo radi obezbjeđenja radnog mjesta za SDS-ov kadar, čime su samo stvoreni novi opštinski troškovi, dok poljoprivreda nazaduje.

- Time su potvrđene sumnje da je pomenuti potez izvršne vlasti i skupštinske većine, o formiranju centra, cijena nagodbe načelnika opštine Zdravka Krsmanovića i SDS-a o stvaranju skupštinske koalicije - kažu u SNSD-u.

U opštini Foča kažu da će Centar za razvoj sela biti aktiviran čim od Ministarstva finansija RS dobiju saglasnost za podizanje kredita, odakle se namjeravaju izdvojiti podsticajna sredstva za poljoprivredu.

- Od ovog centra se na početku ne mogu očekivati neki značajni rezultati, jer treba uraditi elaborate prema interesovanju poljoprivrednih proizvođača - napominju u opštini.

Iz opozicije poručuju da je njihovo protivljenje formiranju Centra za razvoj sela bilo opravdano, jer, kako kažu, nije bilo iskrene namjere i motivisanosti od strane skupštinske većine da pomognu selu.

Novac

Bilo je predviđeno da se iz kreditnog zaduženja opštine Foča, u iznosu od tri miliona maraka, u podsticaj poljoprivrede i razvoj sela uloži oko 300.000 maraka, a u buyetu opštine za te namjene planirano je oko 120.000 maraka. Za Centar je bilo planirano da se izdvoji 20 hiljada maraka. Međutim, kažu u opoziciji, nije se izdvojila nijedna marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana