Bez plate i pomoći u srbačkoj lokalnoj upravi u Novoj godini

Anita Janković
Bez plate i pomoći u srbačkoj lokalnoj upravi u Novoj godini

Srbac - Radnici opštinske uprave i javnih preduzeća i ustanova iz Srpca u Novu godinu ulaze bez plate, jer je Poreska uprava RS blokirala račune opštini Srbac, Centru za kulturu i sport, Komunalnom preduzeću "Vodovod" i Radio Srpcu za neplaćene doprinose u iznosu od oko pola miliona maraka.

Bez jednokratne pomoći tokom praznika će ostati boračke i socijalne kategorije, a kratkih rukava su ostali i dobavljači robe i usluga za opštinsku upravu, prema kojima takođe postoje velika dugovanja.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić ističe da bi sve obaveze bile izmirene do kraja godine da nije bilo blokade i navodi da je trebalo da bude potpisan reprogram, ali da su to u posljednji čas odbili u Poreskoj upravi RS.

- Reprogram je trebalo i morao biti potpisan, jer ispunjavamo sve uslove za to, ali je to stopirala Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, koja je odbila dogovor. Ne želi čak ni da mi se javi na telefon. Smatram da se ovdje radi o političkom obračunu i nije mi jasno zašto je Vidovićeva blokirala opštinu u kojoj i sama živi, a u kojoj je prije par godina dobila povelju zaslužnog građanina - smatra Ćirić.

Prema njegovim riječima, u mnogim opštinama su odobreni reprogrami, ali to nije učinjeno u Srpcu, jer se radi o pritisku da podnese ostavku na mjesto načelnika.

- Neću to uraditi, jer nisam ni napravio ova dugovanja. Po stupanju na dužnost načelnika zatekao sam obaveze od 19,5 miliona maraka i godišnje izdvajamo iz budžeta gotovo milion KM za vraćanje kredita. U takvoj situaciji nije moguće redovno plaćati doprinose za radnike i zato je došlo do blokade - smatra Ćirić.

Prema njegovim riječima, blokada bi trebalo da bude skinuta do Božića, jer je Poreska uprava RS već namirila najveći dio duga iz opštinske kase. Najveći problem će onda biti kako sakupiti novac za lična primanja, jer su radnici opštine posljednju platu primili za septembar, a Radio Srpca za jun, dok u Centru za kulturu i sport imaju skoro 12 neisplaćenih plata.

Predsjednik kluba odbornika SNSD i DNS u Srpcu Krsto Čavor smatra vlast u Srpcu nema ni spremnosti, ni volje da rješava probleme. On naglašava da je najlakše okriviti drugog za blokadu, koja je, kako kaže, proizišla iz nerada opštinskih funkcionera.

- Nema privatnih razloga za blokadu. To je samo pravdanje ljudima, a blokada je rezultat nerada. Žao mi je radnika, ali sve mi se čini da će Srbac ići u još veću dubiozu - kaže Čavor.

Da li je opština ispoštovala uslove za reprogram i kada će računi biti odblokirani, u srijedu nismo uspjeli da saznamo u Poreskoj upravi RS.

Srbac bez budžeta

Opština Srbac u 2016. godinu ulazi bez usvojenog budžeta, jer je rad Skupštine blokiran već devet mjeseci i nema naznaka kada bi moglo doći do njenog održavanja.

Budući da nije moguće usvojiti ni odluku o privremenom finansiranju, rad organa uprave će se odvijati prema operativnom planu finansiranja na period od tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana