Bez kolektivnog ugovora ugrožena prava 5.000 komunalnih radnika

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Sindikat građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske zatražiće od predsjednika sindikalnih organizacija u komunalnim preduzećima da počnu pregovore sa poslodavcima o potpisivanju pojedinačnih kolektivnih ugovora jer postojeći kolektivni ugovor prestaje da važi 20. marta, rekla je predsjednik ovog sindikata Dragana Vrabičić.

Vrabičićeva je navela da na taj način mogu da zaobiđu Udruženje poslodavaca, kojem je osnovni cilj i zadatak kolektivno pregovaranje, a oni ga, istakla je ona, ne obavljaju.

Ona je rekla da se gubljenjem kolektivnog ugovora gube i prava za 5.000 radnika u komunalnom sektoru, što nije malo, te naglasila da bi time trebalo da se bave svi, od načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica, Udruženja poslodavaca, pa i resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

"Nije nam jasno kakva je politika Udruženja poslodavaca i Unije udruženja poslodavaca da ne žele kolektivne ugovore. Mi smo jedini imali kolektivni ugovor u privredi i nije nam jasno zbog čega nismo uspjeli ostvariti dijalog sa našim udruženjem i da taj kolektivni ugovor potpišemo za naredni period", izjavila je Vrabičićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci, poslije sjednice Izvršnog odbora ovog sindikata.

Ona je navela da je to bahato i neodgovorno ponašanje Udruženja poslodavaca prema svojim radnicima, odnosno članovima sindikata.

Prema riječima Vrabičićeve, Unija ne zna zahtjeve ovog sindikata jer nisu htjeli da se sastanu sa njima, te nisu imali priliku ni da čuju za zahtjev sindikata u vezi sa granskim kolektivnim ugovorom za komunalne djelatnosti.

Vrabičićeva je ukazala da je položaj radnika u komunalnom sektoru veoma težak, te da povećanja plata na granskom nivou nije bilo pune tri godine.

Ona je upozorila da u posljednjih mjesec dana cijene divljaju, a da komunalni radnici koji imaju prosječne plate od 780 KM jedva mogu da pokriju trećinu sindikalne potrošačke korpe.

Vrabičićeva je navela da su komunalni radnici podnijeli ogroman teret tokom pandemije virusa korona, međutim, kako je navela, to niko nije prepoznao.

"Mi ne tražimo nikakvo nagrađivanje ili stimulaciju, već platu za radnike od koje oni mogu da žive", istakla je Vrabičićeva.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i potpredsjednik ovog sindikata za komunalne djelatnosti Vera Čađo i potpredsjednik za građevinske djelatnosti Miodrag Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana