Besplatan kurs stranog jezika u Srpcu privukao brojne polaznike: Ruski uče svi, od predškolaca do penzionera

Dejan Jovičić
Besplatan kurs stranog jezika u Srpcu privukao brojne polaznike: Ruski uče svi, od predškolaca do penzionera

SRBAC - Polaznici besplatne škole ruskog jezika, koja će trajati narednih šest mjeseci u Narodnoj biblioteci u Srpcu, sticaće znanje od stručnih predavača iz Republike Srpske i Ruske Federacije, a na raspolaganju će imati najbogatiju rusku literaturu u ovom dijelu Evrope.

Početak rada škole ozvaničio je direktor biblioteke Branko Savanović koji je rekao da je ova vrsta edukacije namijenjena građanima svih uzrasta koji žele da nauče ili usavrše znanje ruskog jezika.

Časovi će biti organizovani jednom sedmično, u trajanju od sat vremena, po programu Tambovskog tehničkog univerziteta sa kojim je srbačka biblioteka krajem prošle godine potpisala sporazum o saradnji i otvaranju Centra za izučavanje ruskog jezika.

- Jednu grupu, koja je već počela sa radom, čine srednjoškolci, studenti, radnici, penzioneri i drugi. Preostale dvije grupe koje tek trebaju biti formirane činiće mališani iz vrtića i osnovci. Sve će biti besplatno osim troškova u iznosu od deset evra po polazniku za izdavanje sertifikata, koji će biti štampan u Rusiji - rekao je Savanović.

Dodaje da je Tambovski univerzitet otvorio slične centre u 17 zemalja Evrope i Azije, gdje sarađuje sa raznim univerzitetima, među kojima je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Prvobitno je centar trebalo da bude tamo otvoren, ali je angažmanom rukovodstva srbačke biblioteke odlučeno da ipak bude pokrenut u Srpcu. Podršku u njegovom osnivanju pružili su opština Srbac, Ambasada Ruske Federacije u BiH, Ministarstvo obrazovanja Ruske Federacije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

- Program za besplatnu školu ruskog jezika je odobren još prošle godine od resornih ministarstva, ali je pandemija spriječila da ranije počnemo sa radom. Kada polaznici steknu više znanja uključiće se i ruski predavači putem interneta. Zvali su nas iz drugih opština i gradova sa željom da uspostavimo saradnju, ali ovi planovi će morati sačekati iduću godinu - rekao je Savanović.

Nastavu u prvoj fazi držaće ovlašćeni predavač Viktorija Savanović koja kaže da razumjeti i govoriti ruski jezik nije teško, ali je gramatika malo komplikovanija.

- Vjerujem da će stečeno znanje polaznicima biti od koristi, jer je ruski jezik vrlo popularan u svijetu, govori ga oko 260 miliona ljudi, a na internetu je drugi po zastupljenosti nakon engleskog jezika - rekla je Savanovićeva. Na kurs se prijavila sedamnaestogodišnja Irina Kljajčin koja kaže da je oduvijek više privlačio ruski, nego engleski i njemački jezik. Među polaznicima je i osmogodišnja Una Stojaković koja već ima početna znanja.

- Volim pričati ruski i već dosta toga znam reći na ovom jeziku. Naučila sam gledajući crtane filmove na ruskom - rekla je Una.

Literatura

Branko Savanović ističe da je od svih centara za izučavanje ruskog jezika koji djeluju na Balkanu, a ima ih 13, srbački najbolje opremljen ruskom literaturom.

- Najveću zahvalnost za to dugujemo Ruskoj humanitarnoj misiji za Balkan koja je donirala oko 900 knjiga izuzetnog kvaliteta, a uz pomoć Privredne komore moskovske oblasti Domodedovo dobili smo oko 500 knjiga i još 200 za manastir Osovica. Očekujemo još nekoliko stotina knjiga koje se nalaze u Moskvi i zbog zastoja uzrokovanog pandemijom trenutno nisu u mogućnosti da budu dopremljene u Srbac - rekao je Savanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana