Berkovići stipendijama zadržavaju mlade na ognjištu VIDEO

Miloš Vasiljević
Berkovići stipendijama zadržavaju mlade na ognjištu VIDEO

BERKOVIĆI - Da klupe područne srednje škole u Berkovićima ne bi na jesen ostale prazne, ova hercegovačka opština odlučila je da svakom učeniku koji upiše zanimanje poslovno-informatički tehničar isplaćuje stipendiju u iznosu od 150 maraka.

Cilj ove mjere je da mladi ostanu na svom ognjištu s obzirom na to da se posljednjih godina sve više djece iz ove opštine odlučuje da srednjoškolsko obrazovanje nastavi u Trebinju ili u drugim lokalnim zajednicama.

Predsjednik Skupštine opštine Berkovići Stefan Muratović nada se da će ova mjera uroditi plodom, dodajući da je opština uz mjesečne stipendije preuzela obavezu plaćanja upisnine za svakog učenika u iznosu od 50 maraka.

- Posljednjih godina učenici iz naše opštine nakon devetog razreda masovno odlaze u Srednjoškolski centar u Trebinje, a neki i u Nevesinje. Nismo mogli da oformimo odjeljenje prvog razreda i onda smo prošle godine počeli sa stipendiranjem u iznosu od po 50 maraka, a kako problem postaje sve izraženiji, odlučili smo da na mjesečnom nivou izdvajamo po 150 maraka za stipendije - kazao je Muratović dodavši da žele da privuku i đake iz okolnih opština plaćanjem prevoza.

On kaže da su organizovanim prevozom u proteklom periodu privukli dosta đaka iz susjedne Bileće.

- Naša škola dijeli sudbinu većine škola u Srpskoj. Generalno je sve manje đaka u svim lokalnim zajednicama - dodao je Muratović.

Profesorica područne srednje škole u Berkovićima Nataša Đurić srećna je što opština daje sve od sebe, iako spada u red izrazito nerazvijenih opština Srpske, da bi zadržala učenike da tu nastave školovanje.

- Zanimanje poslovno-informatički tehničar je veoma traženo i aktuelno - rekla je Đurićeva.

Oni koji se odluče za ovaj smjer, uvjerava ona, imaće sve potrebne uslove za kvalitetnu nastavu.

- Predviđeno je jedno odjeljenje do 24 učenika, a ove godine ima 25 malih maturanata. Imamo opremljen kabinet, 20 računara i jedan nastavnički. Posjedujemo sve što je potrebno za kvalitetnu nastavu po planiranom nastavnom planu i programu za ovaj smjer - dodala je Đurićeva.

Područna srednja škola u Berkovićima od 2007. godine je u sastavu Srednjoškolskog centra “Svetozar Ćorović” iz Ljubinja. Do tada je tokom šest godina postojanja bila u sklopu Centra srednjih škola iz Trebinja.

Motivacija

Stipendiju će dobiti svi srednjoškolci u prvom razredu, dok će to pravo u višim razredima zadržati oni koji imaju prosjek 3,50 i više. Na taj način, kako kažu u opštini, žele da podstaknu učenike da bolje uče i da se trude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana