Berićetan rod obara cijene krompira

D. Stokanić, S. Mitrović
Berićetan rod obara cijene krompira

Banjaluka - Poljoprivrednici širom Republike Srpske, koji su još prije petnaestak dana na svojim njivama počeli da vade krompir, kažu da će rod ovog povrća na mnogim parcelama biće veći i do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zbog rekordnog roda mnogi proizvođači tvrde da

će tržište biti prebukirano ovim povrćem, što će uticati na formiranje minimalnih cijena.

Ratari na području opštine Rogatica, gdje je ovo povrće osnovna povrtarska kultura i od čije prodaje živi veći broj porodica, zasijali su 341 hektar sjemenskog i krompira za jelo. Međutim, planove su im pomutili vlaga i kiša, zbog čega su morali napraviti malu pauzu sa vađenjem krompira.

Prema riječima ratara Dragomira Džide iz Rogatice, kvalitet krompira je odličan, kao i prinosi, pa će imati od 350 do 400 kilograma po dunumu. On očekuje da će na nekim poljima, u koja još nisu ušli zbog blata i vlage, krompira biti i više od 400 kilograma po dunumu.

- S kojim god ratarom da sam razgovarao, pohvalio mi se da rod i kvalitet krompira nisu mogli biti bolji nego što jesu. Odavno nije bila ovako dobra godina - rekao je Džida, dodavši da će sa vađenjem krompira nastaviti kad se zemlja prosuši.

Jedini problem, istakao je, jeste to što je cijena krompira preniska, a troškovi uzgoja ogromni, zbog čega će malo ko od ratara ostati na pozitivnoj nuli.

- Cijena krompira po kilogramu kod mene se kreće od 30 do 40 feninga, a lani je bila gotovo duplo viša - kaže Džida.

Njegov sugrađanin, vlasnik preduzeća "Agros" Ozren Planojević, koji je sjemenski krompir zasijao na 45 hektara, što je za 23 hektara više nego lani, takođe očekuje odlične prinose, i to preko 30 tona po hektaru.

Za razliku od rogatičkih proizvođača, ratari u Laktašima ističu da su hladno proljeće, mraz i suša u junu smanjili rod krompira za 20 odsto. 

- Mladi krompir je već u prodaji, kako na domaćem tržištu, tako i van granica. Nešto krompira sam poslao za Albaniju, a postoji i interesovanje iz Crne Gore - rekao je ratar Miloš Straživuk, dodajući da nije zadovoljan otkupnom cijenom, koja je u ovom kraju Srpske 20 feninga po kilogramu. I ratari u Gradišci će za krompir sa svojih njiva dobiti dvostruko manje novca nego ranije.

- Krompir je odličnog kvaliteta, biće sigurno 40 tona po hektaru, ali je računica slaba. Sve ispod 50 feninga po kilogramu nije dovoljno da pokrijemo troškove sjetve i zaštite usjeva - kažu tamošnji proizvođači.

Najava pada cijena krompira obradovala je mnoge domaćice koje od ovog povrća pripremaju raznovrsna jela.

- Krompir je neizostavna namirnica u većini kuhinja, pa će smanjenje njegove cijene dobro doći domaćicama. Trudim se da uvijek kupujem domaće, a uvozno samo onda kada moram - rekla je penzioner iz Banjaluke Jela P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana