Beograđanin Miroslav Ilić dvije decenije trči u čast stradalim Sembercima

Ljiljana Aleksić
Beograđanin Miroslav Ilić dvije decenije trči u čast stradalim Sembercima

Bijeljina - Miroslav Ilić iz Beograda juče je trkom sjećanja od bijeljinskog sela Međaši do spomenika u Rači odao počast žrtvama koje su stradale od fašističke ruke.

Iako decenijama živi u Beogradu, Ilić nije zaboravio rodni kraj Međaše, pa se kao jedini učesnik ove neobične trke, pridružio obilježavanju Dana boraca, 4. jula, praznika ustanka naroda i Jugoslavije protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

- Svakog 4. jula, već dvadesetak godina, na simboličan način obilježavam ovaj datum tako što trčim od Međaša do Rače, a to je nekih devet kilometara - rekao je Ilić.

Dodao je da je od djetinjstva naučio da njeguje tradiciju obilježavanja ovog praznika, jer su Međaši dali mnogo boraca u NOR-u. Ilić se profesionalno bavi fotografijom. U ovom poslu stekao je brojne prijatelje, a jedan od njih je bio lični fotograf Josipa Broza Tita.

- Naš čuveni fotograf Ivo Eterović, koji nažalost više nije među živima, bio je moj veliki učitelj i prijatelj. Družeći se sa njim mnogo sam saznao o dešavanjima u kući Broza. Ivo je takođe često dolazio kod mene u Međaše, zajedno smo posećivali grob druga Tita, tako da me vezuje lepo sećanje na taj period - rekao je Ilić.

Iz Kuće cvijeća takođe nosi lijepe uspomene.

- Majica koja je na meni takođe je kupljena u Kući cveća, tako da volim i rado nosim simbole iz tog perioda - kaže Ilić.

U porodičnoj kući u Međašima čuva i grb bivše države.

- Imam originalni grb Socijalističke republike Srbije iz vremena SFRJ koji ljubomorno čuvam uz brojne fotografije Tita - kaže on.

Prema riječima mještana Međaša, Ilić im mnogo pomaže. Prije dvije godine na 50. godišnjicu od podizanja spomenika u Međašima, pokrenuo je akciju za njegovu obnovu.

- Čak 69 ljudi je učestvovalo u toj akciji, i to ne samo meštani Međaša nego i moji prijatelji iz Srbije koji su čuli za ovo mesto. Obnovili smo spomenik i ostavili ga budućim generacijama da se sećaju ovih boraca - rekao je Ilić.

Zajedno sa Ilićem polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, delegacije SUBNOR-a Gradske organizacije u Bijeljini i brojni mještani Međaša obilježili su Dan borca.

Predsjednik Mjesne organizacije SUBNOR-a u Međašima Vlade Radić kaže da je ponosan što je u ovom selu zadržana tradicija obilježavanja ovog značajnog istorijskog datuma.

- Polažemo vijence od 1965. godine od kako je spomenik podignut  i u tome svake godine učestvuje skoro 200 mještana - rekao je Radić.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a u Bijeljini Mihajlo Vidić istakao je da je u Narodnooslobodilačkom ratu, od 1941. do 1945. godine učestvovalo oko 5.000 boraca iz Semberije.

- Život u borbi protiv najvećeg zla dvadesetog vijeka, izgubilo je 3.500 boraca sa ovog područja - rekao je Vidić.

Kotor Varoš i Trebinje

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim borcima NOR-a juče je u Kotor Varošu i Trebinju obilježen 4. juli - Dan borca.

- Pobijedili smo fašizam i ustaštvo, ali ih nismo iskorijenili, jer u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije oni i dalje postoje - rekao je predsjednik kotorvaroškog SUBNOR-a Jovo Trnjak.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je da oni koji su život dali u borbi protiv fašizma ne smiju i nikada neće biti zaboravljeni. Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Trebinje je rekao da je obaveza ovog grada i svih građana da nikad ne zaborave datume koji su donijeli slobodu.

R. Mi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana