Bazari za Minju Matić ujedinili građane: Srpska dokazala da za humanost ne postoje granice

Danijela Bajić
Bazari za Minju Matić ujedinili građane: Srpska dokazala da za humanost ne postoje granice

BANjALUKA - Uprkos pandemiji virusa korona i svim nedaćama koje je sa sobom donijela, stanovnici Srpske su još jednom pokazali da je lavina dobrote jača od svake prepreke, a to je potvrdilo 30 humanitarnih bazara na kojima je do sada prikupljeno više od 220.000 KM za liječenje jednogodišnje Minje Matić iz Kragujevca.

Minja boluje od rijetke i izuzetno teške neuromišićne bolesti - spinalne mišićne atrofije tipa jedan, za čiji su lijek potrebna 2,4 miliona dolara. Prvi humanitarni bazar u Srpskoj za Minju održan je krajem oktobra u Banjaluci, a svi koji žele da pomognu da ova djevojčica dođe do svog cilja imaće za to priliku u subotu u banjalučkom parku “Petar Kočić”, kada će sa početkom u deset časova biti organizovan veliki novogodišnji bazar.

Prema riječima organizatora, sva prikupljena sredstva biće uplaćena za liječenje djevojčice Minje i Banjalučanke Dragane Maričić.

- Minja je ujedinila mnoge građane širom Srpske. S obzirom na to da će se ovaj bazar održati po drugi put u Banjaluci organizacioni tim je odlučio da se u ovoj akciji prikupljaju i sredstava za našu sugrađanku Draganu koja boluje od cerebralne paralize te joj je za operaciju koja će joj omogućiti normalan život bez bolova potrebno 10.500 evra - kazala je Nikolina Grbić-Pavlović, jedan od organizatora humanitarnog bazara

Dodala je da će na bazaru, između ostalog, biti organizovana tombola sa 700 vrijednih vaučera i poklona, kao što su putovanja, pregledi, kozmetičke usluge i mnogi drugi.

- S obzirom na to da zbog trenutne epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona u mnogim firmama neće biti organizovana dodjela paketića za djecu uz predstave i Djeda Mraza, obezbijedili smo taj dan i Djeda Mraza i paketiće koji će se moći kupiti po simboličnim cijenama. Osim tombole na bazaru će se moći kupiti kolači, peciva, igračke, knjige, nakit, različite rukotvorine i mnogo drugih stvari - naglasila je Grbić-Pavlović.

I ovaj put neće biti formirane cijene te će građani, naglasila je, moći za svaku stvar donirati koliko žele.

Ona je podsjetila da je prvi bazar održan 31. oktobra ove godine u Banjaluci na platou ispred Osnovne škole “Sveti Sava” na Laušu.

- Tada smo imali samo jednu želju i jedan cilj, a to je da se mnogi drugi građani ugledaju na nas i učine isto. Nakon toga počeli su nam se javljati humanitarci širom Srpske. Napravljena je “Fejsbuk” stranica “Humanitarni bazar RS” koja je počela sa svojim aktivnim radom. Za malo više od mjesec dana u Srpskoj je održano 30 bazara na kojima je prikupljeno više od 222.000 KM - kazala je Grbić-Pavlović.

Sa bazarima, kaže, nema stajanja te će, nakon što budu prikupljena potrebna sredstva za Minju, nastaviti sa prikupljanjem sredstava za druge kojima je pomoć potrebna.

Broj

Od 1. decembra otvoren je humanitarni broj 1432 putem kojeg građani Srpske mogu donirati jednu marku za liječenje Minje Matić. Takođe donacija se može uplatiti i na dinarski račun 160-6000000732401-90 te uplatom na devizni račun 160600000073283743, IBAN: RS35160600000073283743, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana