Bardača pred gubitkom međunarodne zaštite

Dejan Jovičić
Bardača pred gubitkom međunarodne zaštite

Srbac - Ekološki kompleks Bardača rizikuje da izgubi ramsarski status močvare od međunarodnog značaja jer je taj prostor devastiran, u osam jezera nema vode, a degradirano je i stanište ptica.

Načelnik Srpca Drago Ćirić istakao je da je ključni problem Bardače nedostatak vode koja nakon izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška više ne dolazi kanalom Ljevčanica. On smatra da je jedino rješenje da voda do ribnjaka Bardača bude dovedena iz Vrbasa posebnim kanalom kroz laktaško selo Kosjerovo.

- Nedostatak vode je jedini razlog što je firma "Agroimpeks" iz Banjaluke od 11 jezera u osam zasijala kukuruz, jer je bez vode ugrožena flora i fauna tog kompleksa - rekao je Ćirić.

Bardača je prije 42 godine bila stanište čak 178 vrsta ptica, a prošle godine je registrovano samo 36 vrsta.

- Osim toga, promijenjena je i namjena jednog dijela prostora, a nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi. Kada se sve to ima u vidu, postaje sporan status ramsarskog mjesta kojim je proglašena 2007. godine – istakao je predstavnik Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Dejan Radošević.

U Srpcu je nedavno održan sastanak koji je inicirala organizacija Inicijativa za poljoprivredu, ruralni razvoj i životnu sredinu - AREA iz Banjaluke s ciljem donošenja plana upravljanja barskim kompleksom Bardače. U te aktivnosti uključilo se i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet Banjaluka, Institut za agroekologiju i zemljište, opština Srbac, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" iz Srpca i preduzeće "Agroimpeks" iz Banjaluke koje trenutno gazduje tim područjem.

- Neophodno je donijeti plan upravljanja kompleksom na kojem se nalazi ribnjak, sportski centar, naučni centar Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke i motel. Treba da stvorimo osnov za dugoročnu zaštitu eko-sistema u močvari i obezbijedimo da svi imaju korist od ovog prirodnog resursa, počevši od pravnih lica, preko lokalnog stanovništva i opštine do RS - rekla je izvršni direktor AREA Milanka Mišić.

Plan revitalizacije

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka Mihajlo Marković rekao je da bi bila neprocjenjiva šteta da Bardača izgubi status zaštićenog područja jer je ono jedino te vrste u RS, dok FBiH ima Hutovo blato kod Mostara i Livanjsko polje. Hrvatska ima pet ramsarskih područja, Češka i Slovačka po 14, a Austrija čak 23.

- Do juna bismo trebali izvršiti još neka istraživanja, nacrtati mape zaštićenog prostora i izraditi plan revitalizacije Bardače za čiju je devastaciju isključivi krivac ljudski faktor - smatra Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana