Banjsko-rekreativni centar “Slatina Lješljani”: Lijek u srcu borove šume FOTO/VIDEO

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

NOVI GRAD - Nedaleko od magistralnog puta Novi Grad - Kostajnica pod obroncima Kozare, u srcu borove šume smješten je Banjsko-rekreativni centar “Slatina Lješljani” čija ljekovita voda liječi i dušu i tijelo i u čijim blagodetima uživaju posjetioci svih uzrasta.

Za banju skrivenu u njedrima junačke Kozare nadaleko se čulo zbog jedinstvene vode kojom obiluje, a koja ima visoku PH vrijednost, čak 11,85, a voda iz ove banje analizirana je čak u Americi i dalekom Japanu. Riječ je o natrijumhloridnoj hidrokarbonatnoj, hipotermalnoj visoko alkalnoj vodi.

O blagodetima ovog kraja s ponosom priča šef Banjsko-rekreativnog centra “Slatina Lješljani” Radomir Adamović koji vodu s ovog izvora pije preventivno i sa osmijehom dodaje da ljekaru nije išao godinama.

- Ova banja poznata je po svojoj ljekovitoj vodi kojom se uspješno liječi psorijaza, neke vrste ekcema, zatim reguliše nivo šećera u krvi, gastritis. Dolazili su nam ljudi koji tvrde da su zahvaljujući ovoj vodi izbacili mulj iz bubrega. Lani je jedna gospođa dolazila iz Maribora. Nakon što je mjesec dana pila ovu vodu tvrdi da je regulisala hormone štitne žlijezde i da su joj nestali čvorići - priča Adamović.

Ponosno kaže da zna da voda nikome nije odmogla.

Oni koji požele da pobjegnu od svakodnevnih obaveza i gradske vreve i bar na trenutak se sažive sa prirodom, bolje mjesto od oaze mira nedaleko od Novog Grada neće naći. U banji su im na raspolaganju bazen sa ljekovitom vodom, tuševi, zatim bazen sa ljekovitim blatom, uređen šumski gaj za šetnje ili odmor uz domaće gurmanske specijalitete na drvenim klupama i stolovima. Za najmlađe, domaćini su obezbijedili klackalice, a najčešći gosti su, kazuje Adamović, porodice s djecom čija graja čitavog ljeta odzvanja ovim krajem.

U restoranu “Izvor” vrijedni domaćini pripremaju tradicionalne delicije ovog kraja, a posjetiocima su na raspolaganju i četiri sobe. Zahvaljujući projektu kojim Srpska uz pomoć turističkih vaučera vrijednosti 100 maraka podstiče opstanak i oporavak domaćeg turizma u vrijeme pandemije, ovaj skriveni biser domaćeg turizma lani je posjetilo više od 200 gostiju.

- Imali smo 209 gostiju od kada je počela ta priča s vaučerima. Uz tu subvenciju gosti su doplaćivali svega pet maraka. Nudili smo im smještaj i dva obroka i vjerujte mnogi su se vraćali ponovo. Zadovoljan gost je najbolja reklama - kazao je Adamović. Osim njega, u Banji su zaposlena još tri radnika koji ovih dana predano rade na uređenju lokaliteta kako bi gostima koji će ovdje potražiti mir i lijek pružili što bolje uslove za boravak.

- Ovo nema na svijetu, da u šumi, slobodno mogu reći, u divljini, izvire ljekovita voda. Temperatura vode u bazenu je oko 29 stepeni, a na samom izvoru 32 stepena - rekao je Adamović koji svojim vrijednim rukama pravi drvene stolove i klupe u bašti ispred restorana kako bi posjetioci imali gdje da odmore i ručaju.

Novinski članak

Domaćin Radomir Adamović koji nam je pokazao svaki pedalj kompleksa ponosno pokazuje ulaz u restoran “Izvor”. Na zidu pored vrata uramljen članak iz “Glasa Srpske” koji svjedoči o ljepotama ovog turističkog kompleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana