Banjalučka sela Krmine, Jagare i Rekavice danima opsjeda divljač

Jasmina Perišić
Banjalučka sela Krmine, Jagare i Rekavice danima opsjeda divljač

Banjaluka - Mještanima banjalučkih sela Krmine, Jagare i Rekavice medvjedi ne daju mira, a samo u posljednjih desetak dana poharali su pet imanja, gdje su se "gostili" ovcama i medom, polomili ogradu i pričinili štetu u nekoliko žitnica i voćnjaka.

Posljednji napad u kojem su zaklali dvije ovce i uništili pčelinjak zabilježen je u petak u naselju Rekavice. Prema riječima Dejana Ćikića, tri medvjeda su oko ponoći poharala imanje njegovog ujaka.

- Iako je imanje bilo ograđeno takozvanom električnom ogradom, a struja razvučena oko košnica i livada, to divljač nije spriječilo u njihovom krvavom piru. U lovačkom udruženju su nam rekli da su dva medvjeda najvjerovatnije udavila ovce, a jednom su na meti bile pčele. Košnice sada izgledaju kao da ih je raznijela bomba, a medvjed je poharao leglo i saće, te pojeo sav med - požalio se Ćikić.

Dodao je da ovo nije prva posjeta divljači te da je i prije tri godine medvjed na ovom imanju uništio košnicu.

- Očekivao sam ih, jer su se ovih dana već pojavljivali u komšiluku. Medvjedi su u posljednjih sedam dana upadali u četiri rekavačka zaseoka i svaki put su im na meti bile ovce i pčele. Iza njihovih pohoda ostaju stravične slike. Kada udave ovcu, pojedu joj organe i meko tkivo, a ostave trup. Strahujem da se ne vrate, jer su se navikli na meso, što je čudno ako se uzme u obzir da su uglavnom biljojedi - rekao je Ćikić.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" potvrdili su povećan broj napada i dodali da se zbog suše ove zvijeri spuštaju u sela.

- U ovom periodu je to njihova uobičajena aktivnost. Brojnost medvjeda u svim lovištima je na maksimalnom nivou. U Rekavicama je njihovo stanište, jer oni tim pravcem prolaze kada sa Manjače u potrazi za vodom i hranom idu ka kanjonu Vrbasa. U tom dijelu grada je teško napraviti hranilište za medvjede, jer je naseljeno područje pa bi smetali stanovništvu - objasnili su u "Zmijanju".

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da su nadoknadu štete od napada medvjeda ove godine zatražila četiri domaćinstva.

- Dio štete nadoknađuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, dio grad, a dio lovačko udruženje zaduženo za oblast u kojoj je medvjed pričinio štetu - rekli su u Gradskoj upravi.

Nadoknada štete

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" kažu da će oštećenim domaćinstvima biti nadoknađena sva šteta ukoliko su preduzeli propisane mjere zaštite svoje imovine.

- Gradska komisija i lovočuvarske službe evidentiraju štetu i prave zapisnik. Šteta će biti nadoknađena svakom ko je u skladu sa zakonom obezbijedio svoju imovinu - kazali su u "Zmijanju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana