Banjalučani osvajaju Aljasku

A. J. - D. S.
Banjalučani osvajaju Aljasku

Banjaluka - Članovi Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banjaluke Miroslav Trivić i Miroslav Bundalo privode kraju pripreme za ekspediciju na najviši vrh Sjeverne Amerike Mekinli na Aljasci.

Ekspedicija u okviru projekta “7 Samit” obuhvata penjanje na sedam najviših vrhova na sedam kontinenata.

- Misija koja nas čeka predstavlja jedan od izvanrednih alpinističkih i sportskih izazova i svojevrsnu avanturu u koju se upuštaju i cilj koji ostvaruju samo najbolji svjetski alpinisti - rekao je Trivić i dodao da su u toku završne pripreme za pohod na najhladniju planinu na svijetu, koji će trajati od 27. maja do 30. juna ove godine.

Za misiju im je potrebno 30.000 maraka, pa su se dali u potragu za sponzorima i donatorima. Bundalo kaže da je planirano da ekspedicija bude okončana za 20 dana, ali se nadaju da će vrh osvojiti i ranije.

- S obzirom na to da nemamo novca za vodiče, primorani smo da sve radimo sami. Druge planinare, koji imaju više novca, sve čeka spremno, podignuti šatori i hrana, ali uprkos nedostacima, na kraju uvijek napravimo sjajne rezultate - rekao je Bundalo.

Planinari kroz šalu kažu da su pustili bradu i kosu kako bi se dodatno zaštitili od hladnoće na Aljasci, gdje temperatura pada i do 70 stepeni ispod nule.

Trivić i Bundalo su se u okviru projekta “7 Samit” do sada popeli na tri svjetska vrha.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana