Avanturizam bez obuke i opreme korak do tragedije

Dragana Orlović
Avanturizam bez obuke i opreme korak do tragedije

Banjaluka - Prelomi, gušenje, ujedi divljih životinja, kao i druge povrede nerijetko kobne i po život, samo su dio opasnosti koje vrebaju iz rijeka i planina tokom avanturističkih sportova, ako izostane adekvatna priprema, upozoravaju stručnjaci.

Adrenalin i priroda uvijek su bili neraskidivi spoj za ljubitelje ekstremnih sportova. Međutim, da taj spoj ne bi bio koban, potrebno je dobro se informisati i pripremiti kako bi se izbjegle opasnosti.

Sekretar Planinarskog saveza RS Igor Đukić kaže da svi koji se upute na neku od planina u RS treba da imaju na umu da to nije samo bezazlena šetnja.

- Na planinama vrebaju mnoge opasnosti, koje zavise od njene visine i strukture. Zato se uvijek treba dobro informisati o tome gdje se ide i sa sobom ponijeti adekvatnu opremu - ističe Đukić i dodaje da na planinama svi treba da budu pažljivi.

Napominje da Srpska ima 81 planinarskog vodiča sa međunarodnim licencama, koji ljubiteljima prirode omogućavaju da bezbjedno hodaju planinama.

- Slovenci i Nijemci, uz turiste iz regiona, najviše posjećuju naše planine. Najposjećenija je Zelengora, a potom Maglić, Lelija i Treskavica - dodao je Đukić.

Uz planine čije šume kriju mnoge tajne i prirodne čari, brze i divlje rijeke mame one kojima adrenalin ne da mira. Na tim rijekama rafting je neizbježan sport, koji takođe može biti veoma opasan, ako se ne poštuju pravila. Predsjednik Udruženja raftera Foča Miroslav Davidović kaže da je u raftingu najvažnija obavezna zaštitna oprema.

- Uz kacigu i prsluk za spasavanje, svi koji žele bezbjedno uživati u ovom sportu prije svega moraju slušati uputstva vodiča. Prije izlaska na divlju rijeku on ih opširno i detaljno upozna kako da se ponašaju i šta im se može desiti ukoliko ne slijede ta uputstva - istakao je Davidović.

Rafting je, kako kaže on, timski sport, u kojem ne može biti problema ako se svi ponašaju po propisanim uputstvima.

Među popularnijim ekstremnim sportovima su i paraglajding i padobranstvo. Banjalučki pilot Andrej Sokolić, koji se već 17 godina bavi paraglajdingom, kaže da nikada nijedan let nije isti. U Srpskoj, kako kaže, postoje i škole i kursevi za paraglajding, koje je moguće završiti za par mjeseci, kako bi ljubitelji ovog sporta mogli samostalno da uživaju u letu.

- Leti se sa Manjače, Lisine iznad Mrkonjić Grada i Krupe na Vrbasu - kaže Sokolić.

Međutim, turisti uglavnom u ovom sportu uživaju u tandem skokovima, odnosno spuštaju se sa profesionalnim pilotom, tako da uz slušanje njegovih savjeta nema opasnosti.

Kada je u pitanju padobranstvo, tu, kako kaže, RS nedostaje aviona za letove od 4.000 metara, sa kojih se izvode skokovi.

- Slobodan pad čar je padobranstva - dodaje Sokolić.

Nesreća na Tari

Krajem aprila ove godine na Tari se desila  nesreća, gdje je prilikom raftinga stradao jedan državljanin Srbije. On je preminuo zbog pucanja srčane arterije, kada mu se prevrnuo gumeni čamac u kanjonu rijeke Tare kod Foče.

Neka od neizbježnih pravila

Planinarenje

- Informisati se o planini i terenu na koju se ide

- Obuti adekvatnu duboku obuću

- Ponijeti do litar vode i neki slatkiš

- Naučiti kako izbjeći opasnosti npr. zmije ili pijavice u planinskim jezerima

Rafting

- Obavezno nositi kacigu i prsluk za spasavanje

- Slijediti sve upute vodiča (skipera)

- Ne konzumirati alkohol za vrijeme ili prije raftinga

Padobranstvo

- Prije iskakanja iz aviona ruke skupiti uz grudi

- Kada se skoči, ruke obavezno držati ispred sebe

- Prilikom slijetanja noge pružiti ispred sebe, da ne dođe do lomova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana