Autobuskoj stanici u Srpcu vraćaju stari sjaj

Jana Kezić
Autobuskoj stanici u Srpcu vraćaju stari sjaj

SRBAC - Vlada Republike Srpske dodijeliće opštini Srbac 1,3 miliona KM za kupovinu autobuske stanice sa pripadajućim građevinskim zemljištem koje će u ovoj lokalnoj zajednici imati višestruku namjenu.

Odluka o prihvatanju sredstava usvojena je većinom glasova vladajuće koalicije SNSD-US-NDP, zajedno sa samostalnim odbornikom Sinišom Jejinićem, dok je opozicija koju čine PDP, SDS i DNS bila protiv ovog prijedloga.

Autobuska stanica u Srpcu izgrađena je 80-ih godina prošlog vijeka i bila u posjedu nekadašnjeg “Autoprevoza” a nakon otvaranja stečaja, a 2013. godine na licitaciji ju je kupilo srbačko preduzeće “Mane komerc” za 180.500 KM. Javni prevoz u gradskom i međugradskom saobraćaju godinama se odvijao u smanjenom obimu, u objekat nije ulagano duži period, a vodio se i spor sa privrednim subjektom koji ima tržni centar na ovom lokalitetu.

Načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević rekao je da će se kupovinom stanice sa građevinskim zemljištem, na površini od oko 12.000 kvadratnih metara, izvršiti njena kategorizacija kako bi se prevoz potpuno stavio u funkciju, a omogućiće se i privatnim subjektima koji ovdje imaju lokale da dobiju adekvatan prolaz do svojih poslovnih prostora, što ranije nije bio slučaj.

- Obnovićemo biletarnicu i javnu rasvjetu, a riješićemo i problem komunalne higijene zbog velikog broja pritužbi građana na šta nismo mogli uticati - rekao je Dragosavljević.

U planu je da se dio prostora na površini od oko 1.400 kvadratnih metara namijeni za novu zgradu Policijske stanice Srbac, jer se sadašnja nalazi u prilično dotrajalom stanju, a sredstva za izgradnju obezbijediće Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Odbornik SDS-a Želimir Urić podržao je ove ideje ali nije glasao za odluku jer smatra da kupoprodajna cijena nije formirana na realnoj osnovi.

- Sredstva Vlade Republike Srpske su uvijek dobrodošla ali nije primjereno da se izdvaja sedam puta više novca u odnosu na cijenu po kojoj je prodata u stečajnom postupku. Smatram da se za manji iznos mogla izgraditi nova stanica na drugoj lokaciji, primjerena potrebama i veličini naše opštine - rekao je Urić.

Odbornik SNSD Branko Grahovac je podsjetio da je cijena autobuske stanice na prvoj licitaciji iznosila oko 600.000 KM ali nije bilo kupaca.

- Slična stvar bila je i na drugoj i trećoj, pa sve do šeste licitacije kada je privatnik kupio objekat za 180.500 KM. Opozicija u Srpcu bila je na vlasti 2013. godine i tada su je mogli otkupiti za isti iznos, ali ne znam zašto to nisu učinili. Smatram da ćemo je, u odnosu na tržišnu vrijednost, čak dobiti i ispod cijene - rekao je Grahovac.

Dragosavljević objašnjava da je cijena formirana na osnovu procjene vještaka građevinske struke, u šta je uračunata postojeća infrastruktura stanice sa asfaltnim i natkrivenim dijelom, peronima, pristupnim saobraćajnicama i građevinskim zemljištem.

- Svjesni smo da je došlo do naglog rasta vrijednosti nekretnina i da je drugačija situacija bila prije devet godina kada je cijena padala zbog neuspjelih licitacija i nije pokazatelj za današnju vrijednost - rekao je Dragosavljević. Dodao je da je pribavljeno i pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske a prema njegovim riječima, sredstva za kupovinu nepokretnosti su obezbijeđena iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz budžeta u 2022. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana