Auto-putevi u cijelosti pokriveni "inteligentnim" ITS sistemom

Srna
Foto: RTRS

SARAJEVO- Svih 106 kilometara auto-puta u Republici Srpskoj pokriveno je početkom ove godine “inteligentnim” transportnim sistemom (ITS), izuzetno važnim za korisnike, službe održavanja i upravljače auto-puta - preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”.

Ovaj sistem omogućava operaterima u kontrolnom centru da upravljaju saobraćajnim tokovima u slučaju incidenata, održavanja auto-puta, nepredviđenih okolnosti, vremenskih nepogoda, zagušenja, ali i da prate normalne, svakodnevne aktivnosti na auto-putu, saopšteno je iz kompanije “Telegrup”, zadužene za realizaciju ovog zahtjevnog projekta.

“Na taj način doprinosi se smanjivanju gužve i omogućava upravljaču da evidentira sve nepredviđene scenarije na auto-putu, kao i da ih dokumentuje u budućim prekršajnim i krivičnim procesima. ITS sistem značajno poboljšava bezbjednost korisnika auto-puta, ali i svih radnika na njemu”, ističe se u saopštenju.

Inženjer za ITS u “Autoputevima Republike Srpske” Sergej Đukić objasnio je da su, nakon tromjesečne testne faze ITS sistema na dionici auto-puta Gradiška-Banjaluka, pod stalnim nadzorom oba auto-puta u Srpskoj - Gradiška-Banjaluka i auto-put “9. januar” Banjaluka-Doboj.

“Na kompletnoj dionici, odnosno od Gradiške do Kladara (Doboj), nalazi se ukupno 117 PTZ kamera za praćenje saobraćajnih tokova i 46 kamera za detekciju incidentnih situacija”, rekao je Đukić.

Prema njegovim riječima, sistem za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na cijeloj dužini auto-puta u Republici Srpskoj ima ukupno 74 portala na kojima se nalaze 152 varijabilna predefinisana saobraćajna znaka i 54 informaciona displeja za komunikaciju sa korisnicima auto-puta.

Đukić je pojasnio da je u okviru ITS sistema na cijeloj dionici ugrađeno ukupno 68 SOS telefona koji su spojeni u kontrolni centar u Kladarima i Laktašima, kao i 14 meteoroloških stanica koje su instalirane na meteorološki potencijalno rizičnim i saobraćajno kritičnim mjestima.

Za implementaciju ovog zahtjevnog projekta bila je zadužena kompanija “Telegrup” koja se već profilisala u ITS oblasti u cijelom regionu.

Projekt menadžeri “Telegrupe” Goran Perišić i Miloš Stupar izjavili su da je ova kompanija uspješno implementirala veoma kompleksan sistem sa nizom podsistema, te obučila operatere i stručni kadar koji će ga koristiti.

“Telegrup pruža podršku 24 časa svih sedam dana u sedmici, što je veoma bitno, jer je riječ o živom sistemu koji zahtijeva operativnost u svakom trenutku”, istakli su menadžeri ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana